Premieră! Prima platformă online de informare a endometriozei, lansată la Timișoara

Spread the love

Veste bună pentru femeile care suferă de endometrioză! În aceste zile va fi lansat www.endometrioză.ro, prima platformă online de informare din țară despre această afecţiune.

Site-ul reprezintă o iniţiativă a medicului primar ginecologie-obstetrică Voicu Simedrea, specializat în chirurgia endometriozei, căruia i s-au alăturat doi medici din Europa, Horace Roman şi Jorg Keckstein. Proiectul este dezvoltat și cu sprijinul unor paciente care doresc să-și împărtășească experiența despre gestionarea endometriozei. Website-ul reprezintă și o sursă de informare pentru medici, în condiţiile în care sunt puțini doctori în România care cunosc această boală, dar și mai puțini specializați în diagnosticarea și tratarea ei.

Endometrioza este o boală puțin cunoscută în România. Aceasta este a doua cauză de infertilitate la vârstă tânără. Partea pozitivă este că și într-o asemenea situație o sarcină se poate dezvolta normal. Endometrioza presupune existența în afara cavității uterine a țesutului endometrial, mucoasa care tapetează în mod normal, cavitatea uterină. Opt până la 10 milimetri este grosimea normală a acestei mucoase, în momentul eliminării. În alte faze ale ciclului menstrual, aceeași grosime poate sugera boli. E normal să o găsim doar în interiorul uterului. Uneori este prezentă în tot abdomenul.

Singurul centru din țară dedicat operației pentru endometrioză este la Timișoara și este coordonat de medicul Voicu Simedrea. Acest centru își propune atât tratamentul chirurgical al formelor avansate de endometrioză, cât și instruirea deopotriva a medicilor de familie și a pacientelor, cu privire la depistarea și profilaxia endometriozei. “Centrul de tratare a endometriozei, a pornit ca o inițiativă în premieră națională, din dorința de a oferi pacientelor care suferă de această cumplită boală un ajutor competent și empatic. Inițial s-a constituit strict ca un centru de chirurgie a endometriozei, dar curând am înțeles că pacienta care suferă de endometrioză este o pacientă specială, ale cărei nevoi sunt complexe și care va fi nevoită să lupte cu boala pe parcursul întregii ei vieți active hormonal (de la 15 la 50 de ani). De aceea, am îmbrățișat o abordare holistică a bolii, beneficiind de colaborarea unor medici dedicați din specialități multiple. Alături de medici, mai mulți oameni minunați, instructori de wellness în endo, nutriționiști, psihologi, fizioterapeuți s-au alăturat proiectului Endo Institute”, a explicat medicul Voicu Simedrea.

Conform statisticilor, cifrele sunt alarmante, incidența bolii este undeva la 15-18 % la femeile active hormonal, din care 40% au boală gravă. În România sunt 480 mii de paciente bolnave de endometrioză, din care jumătate au endometrioză profundă. “De ani de zile văd că pacientele se confruntă cu lipsă de informație în ceea ce privește endometrioza sau au informații eronate. Este important să existe cel puțin o platformă de informare care să conțină date oferite de specialiști, în care pacientele și potențialele paciente să aibă încredere. De asemenea, câteva paciente și-au arătat disponibilitatea de a se implica în campanii de conștientizare a endometriozei, astfel că această platformă, endometrioză.ro, a venit ca un proiect comun al cărui scop este informarea corectă, informarea pentru prevenție și informarea pentru tratament”, a transmis medicul Voicu Simedrea.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here