Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va plafona la 400 de lei prețul unui metru cub de lemn de foc, la 1.500 de lei pe tonă pentru brichetele de lemn și la 2.000 de lei pentru peleți.
„Astăzi, Guvernul va adopta decizia de plafonare a prețurilor la lemnele de foc. Este o decizie așteptată de peste 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metru cub, la 1.500 de lei pe tonă la brichetele de lemn și la 2.000 de lei la peleți. Prețurile includ TVA”, a declarat Nicolae Ciucă.
Cea mai mare scumpire, la paleţi
Deşi nu poluează, preţurile la sacul de peleţi (15 kg) s-au scumpit într-un mod halucinant. Marii retaileri din România au profitat pervers de mărirea tuturor preţurilor din România şi astfel un sac care se cumpăra în urmă cu doi ani cu 13 lei, a ajuns să fie vândut astăzi cu preţuri de la 50 de lei până la 100 de lei. Nesimţirea retailerilor nu a cunoscut limite, preţurile fiind mărite nejustificat.
Ziaristul Gazeta din Vest Sorin Mărăscu a avut o dscuţie televizată săptămânile trecute cu senatorul Alfred Simonis, iar în faţa adevărului, omul politic a promis că şi preţul la paleţi va fi plafomnat, lucru ce s-a şi întâmplat.
„Am văzut că Guvernul României se gândesşte la cei care se încălzesc cu gaz şi lemne. Conform Uniunii Europene, există o normă care spune că încălzirea cu lemne ar trebui să dispară din gospodării. În condiţiile în care cu un sac cu peleţi, care atenţie nici nu poluează atmosfera, te încălzeşti o zi dacă nu e foarte frig, la un preţ de peste 50 de lei pe sac, ce fac cei care au astfel de centrale? Plătesc 4000 de lei pe lună? E normal? Peleţii (rumeguş) sunt resturi de lemne cum se poate astfel de preţuri?”, au fost întrebările ziaristului.
„Nu se poate elimina încălzirea pe lemne, deoarece în România, mai ales în zonele rurale toată lumea se încălzeşte cu lemne. Deci, asta va mai dura. Nu am un procent al oamneilor care se încălzesc cu peleţi, probabil nici ei nu au reuşit să promoveze această metodă de consum, dar cu siguranţă dacă aţi atras atenţia acestui subiect, când va veni ordonanţa în Parlament, putem introduce şi acest segment, al celor care se încălzesc cu peleţi”, a fost răspunsul lui Simonis, care iată s-a ţinut de cuvânt.
Până când preţurile vor intra într-o oarecare normalitate, în acest moemnt tona de peleţi se vinde cu peste 2500 de lei tona…