Prevenirea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece

Anotimpul rece aduce o serie de schimbări în viaţa şi activitatea comunităţilor locale, care presupun şi necesitatea asigurării unor măsuri de reducere şi înlăturare a riscurilor de incendiu. Cetăţenii se expun atunci când exploatează coşuri de fum neprotejate faţă de elementele combustibile, neetanşate sau necurăţate, aparate electrice defecte sau improvizate, precum şi în cazul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil.

Pentru a-şi proteja viaţa şi bunurile recomandăm cetăţenilor să acorde mai multă atenţie următoarelor norme specifice de apărare împotriva incendiilor.

Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea coşurilor de fum cel puţin o dată pe an, de către o persoană autorizată. Tăiaţi crengile copacilor aflate deasupra sau în apropierea coşurilor de fum. Amplasaţi materialele combustibile la distanţă faţă de sobe.

Asiguraţi izolarea sobei faţă de podea şi pereţii din apropiere. Folosiţi doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi respectaţi întocmai instrucţiunile producătorului, evitând supraîncărcarea acestuia.

Depozitaţi cenuşa într-un container de metal în exteriorul locuinţei şi la distanţă de casă, grajd, fânar, depozite etc.

Amplasaţi un ecran în faţa focarului şemineului, respectiv o tăviţă metalică în faţa sobei şi ţineţi uşiţa închisă în permanenţă. Stingeţi întotdeauna focul din sobă înainte de culcare sau înainte de a părăsi locuinţa.

Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi.

Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile.

Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice.

Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi. Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.