Primăria Timișoara intenționează să acceseze un credit de investiții în valoare de 20 de milioane de euro

Primăria Timișoara poate accesa un credit de 20 de milioane de euro, de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, la o dobândă de doar 1,15%. Banii vor fi folosiți pentru cofinanțarea a două investiții majore din fonduri europene – achiziția noilor tramvaie și reabilitarea totală a Căii Bogdăneștilor – precum și alte două investiții mai mici. 

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, va iniția în perioada următoare un proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării Consiliului Local prin care va propune ca municipalitatea să acceseze un credit BERD circa 100 de milioane de lei (aproximativ 20 de milioane de euro) pentru susținerea unor investiții majore pentru oraș. Este vorba despre achiziția celor 21 de noi tramvaie care vor începe să circule în oraș din această toamnă, unde cofinanțarea Primăriei Timișoara este de 38,4 milioane de lei, dar și reabilitarea Căii Bogdăneștilor, preconizată să dureze până în 2023 și unde cofinanțarea din fonduri locale ar fi fost de 59,1 milioane de lei. Cele două proiecte sunt finanțate parțial din fonduri europene, iar banii din acest credit vor acoperi costurile neeligibile.

„Obținerea acestui credit de investiții este un succes al negocierilor purtate de administrația pe care o conduc cu oficialii BERD și o dovadă a încrederii acestora în stabilitatea financiară a municipiului. Practic, costurile sunt infime față de beneficiile pe care le vom avea. De asemenea, slăbirea presiunii pe bugetul local ne va permite să investim acești 20 de milioane de euro, pe care altfel i-am fi cheltuit pentru cofinanțarea acestor proiecte, în alte proiecte pentru timișoreni. Și avem foarte multe șantiere deschise în oraș, de la reabilitări de străzi, până la reparații de școli sau construcții de creșe”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Fondurile din acest credit vor fi folosite și pentru finanțarea a două proiecte mai mici. Este vorba despre actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al Polului de Creștere Timișoara, un document strategic pentru dezvoltarea transportului sustenabil și un studiu privind optimizarea rețelei de transport public (M6), inclusiv crearea de benzi dedicate.

Creditul va avea o perioadă de rambursare de 15 ani.

1 COMENTARIU

 1. Fritz,

  Au trecut 11 luni de la alegerile locale, aproape un an de zile si in tot acest timp:
  – nu ati inceput Pasajul Solventul;
  – nu ati inceput nici un pod nou in Timisoara;
  – nu ati inceput nici o parcare noua in Timisoara (ba chiar ati anulat liciatatia la una) in schimb ne cocosati cu amenzile de la Politia Locala pentru ca nu avem unde parca;
  – nu ati miscat nimic legat de inelul 4 de centura;
  – vreti sa ne mariti impozitele si ati promis ca le micsorati;
  – vreti sa taxati toate parcarile;
  – nu ati dat pe nimeni afara din angajatii din Primaria Timisoara, doar i-ati rotit si daca ii numarati bine sunt mai multi acum fata de acum un an;
  – nu ati inceput nici una din salile sportive(cea din Lipovei si Sagului)
  – ati inchis Gradina Zoologica de nu avem unde sa ne plimbam copiii;
  – Colterm-ul e in faliment;
  – orasul e murdar, neingrijit;
  – ati dat bani pentru festival de homosexuali si festival de emigranti in timp de ati desfintat Timfloralis si a v-ati luat de Ruga Timisoarei

  Faptul ca ai inceput santierul de pe Bogdanestilor e putin, as spune praf in ochi, pentru timpul scurs, pretentile, asteptarile si bugetul Timisoarei.
  Tot ce am vazut in astea 11 luni la tine a fost teatru ieftin si scheme de PR.

  Esti un incapabil si un mincinos, iar eu care te-am votat ma simt mintit si furat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here