Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timișoara se confruntă cu un mare deficit de personal. În acest sens, au fost scoase multe posturi la concurs. Potrivit conducerii, persoanele angajate sunt dintre cele mai calificate. Însă, motivul principal al deficitului de personal este deblocarea posturilor, pe rând.
Instituția a scos la concurs, în fiecare lună, zeci de posturi vacante. Funcţiile scoase la concurs sunt atât pentru cadre medicale, infirmiere, îngrijitoare de curățenie, liftieri și brancardieri.“Semnarea bugetului a avut loc foarte târziu, în august 2016. Procedurile legale de angajare au demarat abia în luna septembrie. Cu toate acestea având în vedere că am lucrat cu un personal la limita inferiorității, am reușit să scoatem la concurs peste 400 de posturi. Din păcate, dintre acestea, doar 200 sunt ocupate. Și asta pentru că nu pentru toate posturile scoase la concurs am avut solicitări de angajare. Adică, am scos peste 20 de posturi de asistentă și s-au prezentat doar 10. Am scos posturi de medici, asistente, infirmiere, etc. Avem deficiențe în ceea ce privește infirmierele, îngrijitoarele de curățenie, liftierii și brancardierii”, spune managerul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina.
O altă problemă majoră cu care se confruntă conducerea unității spitalicești este lipsa aparaturii necesare mai multor secții. Și asta pentru că Ministerul Sănătății nu a alocat în 2016 niciun ban pentru aparatură medicală.“Prima cerere de achiziționare și de necesar de aparatură medicală a fost în februarie 2016. Din păcate a fost total neonorată. Am revenit apoi în septembrie, octombrie și noiembrie cu referate privind Urgențele, dotarea cu aparatură medicală la Spitalul Județean, dar nu am primit niciun fel de aprobare, nicio sumă pentru achiziționare de aparatură medicală. În condițiile în care sunt câteva sectoare de-a dreptul dramatic din punct de vedere cum stăm cu aparatura și chiar pun în pericol desfășurarea actului medical. Mă refer aici în special la cele de imagistică, RMN-ul nostru care are peste 15 ani vechime și constituie o prioritate pentru SCJUT”, adaugă Marius Craina, managerul SCJUT.