RETIM Ecologic Service SA și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș  au organizat o intalnire cu reprezentantii mass-media pentrua prezenta noul proiect pilot „Plătește Pentru Cât Arunci„.

In cadrul intalnirii mai sus amintite au fost dezbatute: modificările aduse în sistemul actual de colectare,  noutățile care urmează să fie introduse precum si prezentarea analizei datelor obținute până în prezent.

Dan Pascu director Retim: „Trebuie trebuie sa reciclam jumatate din deseurile colectate”

Devine obligatorie din 2023 colectarea separată a deșeurilor biodegradabile (resturile alimentare din bucătărie si din gospodărie), în pubela maro. De ce trebuie colectate separat? Pentru că Uniunea Europeană vrea ca acestea să fie reciclate. Țintele UE aplicabile din 2025 cer ca jumătate să fie reciclat din tot ceea ce înseamnă deșeuri colectate. În Timiș sunt peste 200.000 de tone, iar dintre acestea 100.000 de tone vor trebui să fie reciclate. Hârtie-carton, plastic, metal rezolvă maxim o treime din cantitatea de 100.000. Restul trebuie să fie deșeuri bidegradabile, care sunt cele mai multe ca volum. Trebuie să știm un lucru simplu: acestea sunt deșeurile alimentare și le punem în pubela maro!”, a declarat Dan Pascu.

Astfel, se schimbă modul de colectare: se introduce pubela maro pentru deșeurile biodegradabile (preponderant de tip alimentar) și se introduce recipientul albastru pentru hârtie-carton (la case, sacul albastru; la asociațiile de locatari, pubela albastră). Hârtia-cartonul se scoate din recipientul galben și se colectează separat în sacul/ pubela albastră.

De asemenea, se introduce o nouă modalitate de plată: fiecare gospodărie/ asociație de locatari va plăti deșeul colectat în funcție de volum. Deșeurile reciclabile au un volum mare (70 % din total deșeuri) și vor avea un tarif mic, comparativ cu deșeurile biodegradabile și reziduale care au volum mic și un preț semnificativ mai mare. În zona de case, vom distribui recipiente de dimensiuni diferite, astfel:

Pubela neagră va fi de 25/ 30/ 40/ 60/ 80/ 120 litri, pubela maro de 25/ 30/ 40/ 60/ 80/ 120 litri, iar sacul galben, respectiv sac albastru reutilizabil (1/ an): capacitate 120l.

Romeo Ursu director ADID: „Ne vom asigura ca cetatenii vor fi bine informati

La nivelul zonelor 1 și 0, unde colectează Retim, reprezintă peste 70% din populația județului Timiș, Noi ne vom asigura ca cetățenii să afle în detaliu despre implementarea acestui proiect. Sunt schimbări noi în colectarea deșeurilor. Astfel, încât cetățenii să afle în detaliu ceea ce vor trebui să facă, fiindcă acest sistem care funcționează acum va fi complet modificat. Vor fi discuții cu reprezentanții celor 58 de UAT-uri implicate. Vor fi ședințe si cu primarii din judetul Timis”, a declarat Romeo Ursu, director executive ADID.

Articolul precedentCine retrogradează la finalul sezonului? Principalele candidate la un destin fatidic în Liga 1!
Articolul următorÎntreruperi anunțate ale apei în zona Torontalului, vineri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.