Raport privind natalitatea și mortalitatea în Timiș

Vești îngrijorătoare pentru locuitorii județului Timiș! Suntem din ce în ce mai puțini. Natalitatea este în scădere, în timp ce mortalitatea crește. Este concluzia unei analize efectuate anul trecut de către specialiști.

Astăzi, la Consiliul Județean Timiș a fost prezentat un raport în urma analizei stării de sănătate a timișenilor. Analiza a fost realizată pentru anul 2015. Astfel, rezultă că la cei peste 700.000 de locuitori ai județului Timiș nașterile au avut o tendință de scădere. “Important este ca acest raport să fie urmat de strategia pe care o vom adopta la nivel de județ și investițiile și banii pe care noi îi dirijăm spre spitale să fie coordonate și în concordanță cu strategia pe care tot Comisia de Sănătate va trebui să o pună la punct, cel puțin până la adoptarea noului buget, mai ales că sănătatea a fost declarată o problemă de siguranță națională”, explică șeful Consiliului Județean Timiș Sorin Grindeanu.

Potrivit președintelui Comisiei de Sănătate din Consiliul Județean Timiș, în 2015 în Timiș s-au născut 8.519 copii. Vârsta medie a mamelor a fost de 28,5 ani. Au avut loc 30 de avorturi la 100 de nașteri, avorturi la cerere. “Se impun măsuri urgente de reactivare a cabinetelor de planing familial. Întreruperile de sarcină au loc între 25 și 29 de ani. Dacă rămân sechele, atunci natalitatea va scădea și mai mult”, transmite Dan V. Poenaru, președintele Comisiei de Sănătate din Consiliul Județean Timiș.

În plus,  medicul timișorean Dan V. Poenaru susține că în 2015 au fost înregistrate 8.790 de decese, cu vârsta medie de 79 de ani. Principalele cauze sunt bolile cardiovasculare, cancerul, bolile aparatului respirator.

Sporul natural al populației – diferența dintre nașteri și decese –, în 2015, a avut valaorea de minus 271 în 2015, față de plus 39 în 2014. Timișul se situează pe locul trei pe țară la incidența tuberculozei pulmonare.

După 1989, numărul nou-născuţilor din România a scăzut dramatic. Astfel, dacă în urmă cu 27 de ani se năşteau anual 314.746 de copii, două decenii mai târziu, numărul acestora a scăzut aproape la jumătate.  Evoluţia de la an la an confirmă faptul că românii iau tot mai greu decizia de a face copii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here