Râul Gange, sfânt, dar tot mai poluat

Râul Gange este râul sacru al indienilor. Gange este cea mai mare apă curgătoare din India, are o lungime de 2.510 km. Acest fluviu izvorăște din Ghețarul Gangotri, din centrul lanțului muntos, Himalaya și se varsă în Golful Bengal.

Fluviul Gange este venerat ca un zeu și se spune că oferă, dar și ia viață. Cei mai devotați beau apa lui, alții o pun în sticle sticle și o iau acasă sub formă de cadouri ori își udă capul cu ea.

Dacă pentru indieni Gangele este fluviul sacru, pentru străini el este una dintre cele mai poluate ape din lume. Apa râului este atât de poluată, încât provoacă o creştere continuă a numărului de îmbolnăviri de cancer în regiune. Zonele cele mai afectate sunt partea estică a Uttar Pradesh, oraşul sfânt Varanasi, câmpiile din Bengal şi zona Bihar. Potrivit Times of India, care citează studiul respectiv (realizat de Indian Council of Medical Research), rata de cancer la vezica biliară din regiunile traversate de Gange este a doua din lume (un record deloc îmbucurător).

Rata de cancer de prostată din regiune este cea mai ridicată din întreaga Indie, mai arată raportul. Cauza stă în sistemele improprii de aruncare a deşeurilor, care ajung cel mai adesea complet netratate în apele râului (poluatorii industriali sunt printre cei mai răi dintre toate deşeurile care ajung să populeze aceste ape).

Peste 400 de milioane de oameni locuiesc pe malurile râului, iar zilnic 60.000 participă la ritualul băii sfinte. Dorința lor de a se putea elibera de povara păcatelor îi face încă să creadă că apele acestui râu îi poate spăla de păcate. Hindușii încearcă să își ajute și semenii decedați să ajungă în Rai și le aruncă trupurile neînsuflețite sau cenușa în apele fluviului, sperând să le fie mai ușor să gasească drumul spre Rai.

O dată la șase ani, timp de 6 săptămâni se organizează un festival care adună milioane de hinduși.

(Sursa foto: Getty/ DoxPress)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here