„Requiem” – Expoziție eveniment a artistului Gheorghe Fikl în cadrul Art Encounters

pictor timisorean

Pictorul timișorean Gheorghe Fikl va fi protagonistul unei expoziții eveniment în orașul său natal. După ce a expus în unele dintre cele mai importante galerii din Europa, dar și de peste ocean, Fikl se întoarce la Timișoara cu o expoziție în cadrul prestigiosului eveniment Art Encounters. Expoziția intitulată “Requiem” va cuprinde o serie nouă de picturi și fotografii și va fi pe simezele de la Basement – Casa Artelor din 3 până în 31 octombrie 2015.

Vernisajul expoziției va avea loc astăzi, 1 octombrie, în aceeași locație, de la ora 19:00. “Fikl rămâne un artist atipic în contextul <<modelor>> prezente. În loc de a se alinia în contextul producțiilor cinice sau nihilist- deconstructive ce se căznesc a șoca cu orice preț, Gheorghe Fikl se situează în alt registru. El este confiscat de frecvențele înalte ale trăirii și retrăirii spiritului cultural al Europei istorice arhetipale. De la interioarele de biserici și cerebrările în peisaj, până la cimitirul sătesc fundal al melancoliei împăcate cu sine, artistul dă formă energiilor spirituale fondatoare a Europei, a valorilor identitare. În prezent, aceste valori pălesc și se retrag din proximitatea lumii orizontale înălțându-se la un statut al ființării ca paradigmă spirituală indestructibilă de stea călăuzitoare. Gheorghe Fikl este autentic și reușita lui vine din credința în sinceritate. Fără a face o artă religiosă, operele lui ne fac a crede în puterea mântuitoare a artei. Fikl este un curajos spirit solitar, asumându-și toate riscurile unei profunde solidarități cu înaltele valori spirituale ale ființei Europei istorice, el rămâne un solitar. Istoria artei ne arată că a fi solitar și solidar este cea mai importantă condiție (premiză) în artă”, spune David Carol despre noua serie de lucrări a artistului care va fi expusă la Timișoara.

Gheorghe FIKL este un pictor român din Timișoara. Expune în importante galerii de artă din lume, cum sunt Gallery Schortgen din Luxembourg ( 2012) și Slag Gallery din New York (2008, 2009). Are lucrări în colecția privată a lui HRH Charles Prince of Wales.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here