Roamingul în ţările Uniunii Europene se ieftineşte de azi

Vești bune! Roamingul în ţările Uniunii Europene se ieftineşte începând de azi. Noile tarife pe care un operator de telefonie mobilă le poate adăuga celor aplicate în ţara de origine sunt de 5 eurocenţi pentru apelul efectuat dar şi pentru un MB de date utilizat şi de 2 eurocenţi pentru SMS-ul trimis.

Măsura intră în vigoare ca urmare a adoptării de către Parlamentul European a pachetului legislativ pentru telecomunicații în octombrie 2015. Aceeași legislație prevede eliminarea completă a tarifelor de roaming începând cu 15 iunie 2017.

În octombrie anul trecut, Parlamentul European a decis ca tarifele de roaming în interiorul celor 28 de state membre UE să fie eliminate începând cu vara anului 2017, astfel încât toţi utilizatorii din spaţiul comunitar să se bucure de o piaţă unică în telecomunicaţii şi acces egal la internet. Până atunci însă, va mai exista o etapă intermediară, ultima de altfel, care va consemna noi modificări în favoarea cetăţenilor UE. Astfel, de azi şi până la 15 iunie 2017, utilizatorii români care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming (Eurotarifele) vor comunica în țările UE la aceleași costuri ca în România, aşa cum reiese dintr-un comunicat recent al ANCOM.

Totuşi, operatorii pot adăuga o taxă suplimentară, dar care nu poate fi mai mare de cinci eurocenți/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE. Totodată, apelurile primite nu vor putea fi taxate cu mai mult de 1,14 eurocenți/minut, în timp ce trimiterea unui mesaj text (SMS) către ţările UE va putea fi taxată cu cel mult doi eurocenți. Nu în ultimul rând, cei ce vor folosi datele mobile vor putea fi taxaţi suplimentar cu maximum cinci eurocenți pentru fiecare megabyte de internet consumat.

De asemenea, atunci când un furnizor alege să aplice o suprataxă, fie pentru toate serviciile în roaming (apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful național în afara rețelei și suprataxa aplicată nu trebuie să depășească anumite tarife maxime, după cum urmează: 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate; 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS);0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date.

Începând de la 30 aprilie reprezintă ultimul pas înainte ca tarifele de roaming în interiorul statelor membre UE să fie eliminate complet. Acest lucru se va întâmpla, efectiv, din 15 iunie 2017, aşa cum Parlamentul European a decis în octombrie anul trecut, atunci când instituţiile UE au ajuns la un acord privind introducerea unei pieţe unice în telecomunicaţii, care presupune eliminarea tarifelor de roaming şi accesul egal la internet pentru toţi utilizatorii din spaţiul comunitar.

Astfel, din 2017, minutele și SMS-urile incluse în ofertele operatorilor de telefonie din țară, precum și traficul de internet, vor putea fi folosite fără restricții, fiind practic similare utilizării lor pe teritoriul României.

Totuși, vor exista unele limitări, iar Comisia Europeană este instituția delegată să prevină utilizarea abuzivă a serviciilor de telefonie prin impunerea unor reguli. Astfel, un consumator nu își va putea achiziționa o cartela SIM dintr-o țară membră UE cu prețuri mai scăzute, pe care să o folosească apoi în propria țara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here