Camera de Comerţ Timiş împreună cu Primăria orașului Kikinda din Serbia și Camera de Comerț și Industrie a Serbiei prin Camera Regională din Districtul de Nord al Banatului Kikinda, partener coordonator, au inagurat astăzi Info Point-ul din Timișoara, creat în cadrul proiectului tranfrontalier LaborNet.

Acest birou de informații sporește oportunitățile de angajare în zona transfrontalieră atât pentru personalul neocupat, cu precădere persoane din grupurile defavorizate, dar și pentru firmele care au dificultăți în găsirea forței de muncă.

Info Point-ul ce va funcţiona la sediul CCIAT din Piaţa Victoriei va asigura suportul logistic și informațiile necesare companiilor din județul Timiș interesate să angajeze personal din Serbia.

„Una dintre activităţile cele mai importante din cadrul proiectului LaborNet este inaugurarea acestui Info Point şi menţinerea lui pe toată perioada de derulare a proiectului cât şi şi după. În casrul acestui Info Point se vor putea obţine informaţii atât de către persoanele care îşi caută angajaţi din non UE, gen acest proiect din republica Serbia, dar şi pentru persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă în România. Mai concret în acest proiect vom elabora un manual care va conţine paşii pe care o firmă trebuie să îi parcurgă pentru a angaja persoane neocupate din Serbia”, spune Cosmina Mirea, coordonator proiect.

„Avem un număr mare de persoane fără un loc de muncă în zona Banatului sârbesc şi ar fi mai aproape să lucreze aici decât la Belgrad sau în alte părţi ale Serbiei. Fluctuaţia şi schimbul forţei de muncă ar trebui să se desfăşoare ca şi cum frontierele nu ar exista, pentru că de sute de ani am fost orientaţi unii spre ceilalţi şi ne-am susţinut reciproc. Avem persoane fără loc de muncă din toate domeniile, dar pot să vă spun unde avem lipsă de forţă de muncă. Avem nevoie de oameni pregătiţi în domeniul metalurgiei, sudură, lăcătuşerie şi nu veţi găsi persoane neangajate din aceste domenii. Iar în alte domenii este suficientă forţă de muncă ce se poate angaja, dar scopul acestui proiect era şi păstrarea forţei de muncă în apropiere de domiciliile lor, pentru că, chiar dacă se mută pe o perioadă mai lungă în România să păstreze locul de origine şi să se poată întoarce de exemplu la sfârşit de săptămână în Serbia”, spune Tibor Horvat, directorul general al Camerei Regionale Kikinda.

În cadrul aceluiași proiect, în 24 octombrie 2017, la Kikinda, a avut loc un Târg de job-uri la care au participat 17 companii timișene care se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă și sunt interesate să angajeze personal din Republica Serbia, cât și reprezentanți a două instituții care activează în domeniul ocupării și încadrării persoanelor pe piața muncii: Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inspectoratul Teritorial de Muncă. Târgul de joburi s-a dovedit a fi un real succes, fiind prezente peste 300 de persoane neocupate și șomeri din zona Kikinda.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia și vizează îmbunătățirea potențialului zonei pentru a asigura o creștere favorabilă incluziunii și a facilita accesul pe piața forței de muncă.

Articolul precedentALDE pune un timișorean la conducerea Ministerului Energiei
Articolul următorGospodărie, în flăcări! Pompierii au intervenit de urgenţă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.