Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 22 – 28 ianuarie

Direcţia de Sănătate Publică a Județului, în colaborare cu Unitatea Regională de Asistenţă Tehnică şi Management Centru a subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Pius Brînzeu„ Timișoara, organizează în perioada 22-28 ianuarie 2017, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Campania este drulată sub sloganul “Susţineţi Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin!Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare cu privire la prevenirea cancerului de col uterin”. Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.

Conform statisticilor, România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani. La nivelul judeţului Timiș datele relevă, în 2015, următoarea situaţie privind cancerul  de col uterin: 123,84%000 din total populație și  239,15%000 din total populație feminină, în ierarhia neoplasmelor, ocupând, la femei, locul 2 după cancerul de sân.

În ceea ce priveşte programele de screening, la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Pius Brînzeu„ Timișoara, se derulează, începând cu anul 2012, Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Acesta se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de mediul în care trăiesc sau de calitatea acestora de asigurat.”O posibilă explicaţie, a numărului crescut de îmbolnăviri prin cancer de col uterin, ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe. Este evident că una dintre priorităţile  actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populația, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin”, transmit reprezentanții DSP Timiș.

În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a  mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. La nivel naţional în perioada 22-28 ianuarie 2017, se derulează Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin cu sloganul:  “STOP cancerului de col uterin”.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

(foto: Gorjarnul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here