Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu trebuie să faci azi

Creștinii ortodocși sărbătoresc în fiecare an pe 7 ianuarie Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta este numit si “Înaintemergătorul Domnului”.

Ziua Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă. Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși.

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-L descoperi și a-L face cunoscut lui Israel. Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul mai includ zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie) și tăierea capului (29 august).

În această zi există obiceiul “Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.

În dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Tradiția spune că, pe 7 ianuarie, nu se consumă vin roșu, acesta amintind de martirajul Sfântului Ioan. În popor se spune că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor. Se spune că cine nu este vesel în această zi, va fi trist tot restul anului.

Aproape două milioane de români, în majoritate bărbați, își sărbătoresc onomastica, conform unor date de la Ministerul Afacerilor Interne.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here