Sârbii din Banat au aprins Badniakul

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial. Peste 40.000 de credincioşi ortodocşi de rit vechi din Timiş, din care circa 30.000 de sârbi, sărbătoresc astăzi Ajunul Crăciunului.

La Timișoara, zeci de sârbi au mers la slujba religioasă din curtea bisericii unde a fost ars Badniakul. Timişoara are trei biserici sârbești, Biserica Ortodoxă Sârbă de la Vicariatul Sârbesc și bisericile din cartierele Fabric şi Mehala.

În Ajun de Crăciun pe rit vechi, sârbii au respectat obiceiurile. Oamenii au ars crengi de stejar și au aruncat boabe de grâu în flăcări, așa cum spune tradiția. Astfel, cu cât flăcările sunt mai mari și ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat. Acestea reprezintă feritlitatea și belşugul.

După ce focul s-a stins, credincioșii au mers spre case, unde îi așteaptă mese îmbelșugate. Prăjitura cesnița este tradițională, în care se pune un ban, iar cel care găsește banul în anul respectiv va fi bogat și cel mai fericit.

După Crăciun, toți se pregătesc pentru Revelion, pe care îl sărbătoresc pe 14 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here