Șase sute de polițiști la datorie în Timiș, în perioada Crăciunului

Aproape 600 de poliţişti vor fi la datorie, suplimentar față de dispozitivul curent, pe raza județului Timiș, pentru ca sărbătoarea Crăciunului să fie petrecută în liniște și siguranță. Aceștia vor asigura măsură de ordine şi siguranţă publică, protejarea patrimoniului, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Oamenii legii au ca prioritate prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi intervenția rapidă atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Din totalul poliţiştilor care acționează în această perioadă, aproape 400 sunt de la structurile de ordine publică, peste 100 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri, respectiv: transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

De asemenea, peste 300 de patrule de siguranţă publică, dintre care 52 pedestre şi 265 auto, vor acționa pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

Totodată, pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative și asigurarea fluenței traficului rutier, polițiștii vor folosi, zilnic, 19 autospeciale, dintre care 11 dotate cu aparate de monitorizare a traficului și înregistrare a vitezei de deplasare a vehiculelor.

Polițiștii din cadrul Secției Regionale Transporturi Timișoara vor acționa, zilnic, pentru asigurarea ordinii și liniștii publice în zona stațiilor și triajelor de cale ferată, precum și în trenurile de călători.

Pentru ca Sărbătorile de iarnă să nu fie umbrite de evenimente neplăcute, poliţiştii recomandă:

Când sunteţi la cumpărături, evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar şi nu vă lăsaţi bunurile de valoare (borsetă, servietă) în căruciorul pentru cumpărături! Fiţi atenţi la portofel şi poşetă!

Purtaţi-vă poşeta cât mai aproape de corp, iar portofelul păstraţi-l într-un buzunar interior al hainei sau în buzunarele din faţă ale pantalonilor!

La întoarcerea spre casă, evitaţi să vă supraîncărcaţi de cumpărături şi deplasaţi-vă pe străzi şi alei iluminate! Nu alegeţi scurtături prin parcuri sau zone întunecate!

Poliţiştii vă recomandă să evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute sau în stare de ebrietate şi să nu ripostaţi la agresivitatea lor verbală!

De asemenea, ocoliţi grupurile de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv!

Nu consumaţi băuturi alcoolice pe stradă! Fapta constituie contravenţie şi, totodată, vă poate induce un comportament agresiv. În astfel de situaţii, de regulă, de la o banală ceartă se ajunge la loviri sau vătămări. Consumând alcool în exces veţi avea şi o capacitate de reacţie redusă şi puteţi deveni cu uşurinţă victima unei infracţiuni sau a unui accident rutier.

Dacă sunteţi acostaţi pe stradă, nu ezitaţi să cereţi sprijinul celorlalţi trecători sau să intraţi într-un magazin!

Atunci când aţi fost martorii unor manifestări violente, anunţaţi imediat Poliţia!

Pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când vă parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat.

Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete!

Când aţi pornit maşina pentru a se încălzi, nu vă îndepărtaţi de ea! Nu o lăsaţi pornită şi neasigurată nici atunci când o părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta staţiilor de alimentare!

Dacă aveţi de făcut deplasări cu autoturismul, adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic şi nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice şi folosiţi centura de siguranţă!

Este recomandat să nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi şi să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele.

Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here