Seminarii de interes pentru agenții economici și fermierii din Timiș

CCIAT, sub egida Instituţiei Prefectului Judeţului Timiș, organizează două seminarii de interes atât pentru agenții economici din județ, cât și pentru fermieri.

Evenimentele vor avea loc marți și miercuri la Centrul Regional de Afaceri, dar și la sediul Camerei de Comerț. “Avem al șaselea eveniment cu Direcția Vamală unde se va discuta despre noul cod vamal ce va intra în vigoare la 1 mai. La acest eveniment au confirmat prezența peste 60 de firme, mâine sperăm să fie și mai multe. Faptul că s-au înscris atâtea firme ne confirmă că subiectele abordate sunt unele interesante. După acest eveniment urmează al șaptelea seminar organizat în colaborare cu Agenția pentru Investiții Rurale. AFIR este un vechi partener al nostru, iar la acest eveniment au confirmat participarea peste 65 de firme, sperăm că o să fie mai multe având în vedere că este destinat fondurilor europene și că sunt vizați fermierii, investitorii chiar autoritățile locale”, a transmis directorul CCIA Timiș, Florica Chiriță.

Astfel, primul seminar are loc mâine de la ora 10.00, în Sala Europa a Centrului Regional de Afaceri, iar  tema este: „Legislaţia vamală începând cu 1 mai 2016. Noul Cod Vamal Unional”. Acesta este organizat de CCIAT și Direcţia Regională Vamală Timişoara, în parteneriat cu Asociația Română de Logistică. În cadrul seminarului agenții economici vor afla ultimele noutăți din Noul Cod Vamal al Uniunii Europene, ce va intra în vigoare începând cu 1 mai 2016.”Toate aceste noi reglementări se adresează în primul rând agenților economici, pentru facilitarea comerțului licit. Vama va avea obligația, va trebui să găsească criteriile, procedurile prin care să aibă un control eficace și să îi descopere pe cei care vor să încalce legea. Un alt domeniu în care se vor produce foarte multe schimbări, se dorește ca schimburile de informații dintre autoritatea vamală și agenții economici să fie făcute electronic. Aici o să fie un regulament de delegare, pentru că nu toate statele membre vor fi pregătite în acelasi timp”, subliniază Gabriel Moldovan, șeful Direcției Vamale Timișoara.

Cel de-al doilea seminar se adresează fermierilor, investitorilor şi autorităţilor locale. Aceștia pot beneficia de fondurile europene acordate pentru dezvoltare rurală și își propune să abordeze acele aspecte care sunt extrem de utile pentru solicitant atunci când decid să acceseze un program de finanţare nerambursabilă. Seminarul va avea loc miercuri, 20 aprilie, de la ora 10.00, în Sala CEDO a sediului CCIAT. Tema conferinței este: “Oportunităţi de finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020”. ”Cele mai multe proiecte depuse anul trecut au fost pe măsura 6.1, cea cu tinerii fermieri. În prezent la nivelul județului Timiș avem circa 100 de contracte semnate deja, dintre acestea 90% sunt pe submăsura 6.1, iar plățile efectuate sunt de circa 3,3 milioane de euro”, spune Iulian Bucătaru, directorul general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timișoara.

Conferinţa va fi susţinută de reprezentanţii Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timișoara și ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Participarea este gratuită pe baza invitaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here