In septembrie aflam daca Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana

Timişoara a depus dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Vineri, 12 august 2016, Timişoara a depus la Ministerul Culturii dosarul final de candidatură în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, având conceptul și sloganul ‘Shine your light – Light up your city!’ (‘Luminează orașul prin tine!’).

Asociația Timișoara-Capitală Culturală Europeană dorește să mulțumească tuturor colaboratorilor săi și tuturor timișorenilor pentru implicare și susținere și apelul de a rămâne uniți în continuare.

„Pentru Timișoara, candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 a reprezentat unirea comunității în jurul unui țel ambițios al orașului, generând fundamentul solid al susținerii civice a întregului proces, beneficiind de sprijinul politic necesar unui asemenea demers. Astfel, pregătirea concursului, cu toate etapele și evoluțiile sale, ne-a determinat să avem o privire onestă în istoria și trecutul recent al orașului, spre mai buna înțelegere a contextului și evenimentelor prezente, pentru o asumare conștientă și angajantă a unui viitor comun al continentului, bazat pe valori europene. Indiferent de rezultatul final al competiției, Timișoara va contribui la redobândirea și întărirea rolului culturii în plan social, economic și al relațiilor interumane la nivel local, regional, național și european cu încredere în forța culturii de a genera schimbare, de a stimula creația și de a împlini și înfrumuseța vieți” – declară Simona Neumann – directorul executiv al Asociației Timișoara-Capitală Culturală Europeană.

Etapa selecției finale (vizita juriului și interviul) se va desfășura în prima jumătate a lunii septembrie a.c., urmând ca în 16 septembrie 2016 să fie anunțat orașul din România care va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

1 COMENTARIU

 1. Administrația locală din Timişoara reacționează cu mare întârziere la demersul meu făcut în iunie 2015, prin care am solicitat înființarea Muzeului Revoluției Anticomuniste din decembrie 1989.

  ,,Consilierul local FOLICĂ PETRICĂ, le-a spus colegilor lui din Consiliul Local Timișoara că trebuie demarate urgent procedurile pentru amenajarea muzeului. A găsit el locul potrivit: în clădirea Garnizoanei militare.
  „Sediul adecvat pentru Muzeul Revoluției este chiar clădirea Garnizoanei militare, în fața căreia, în decembrie 1989, au fost uciși sau răniți cetățeni ai Timișoarei care protestau împotriva regimului comunist. Le datorăm recunoștință veșnică martirilor Timișoarei”, a precizat Petrică Folică.
  Clădirea care adăpostește Garnizoana aparține, de anul acesta, Consiliului Județean Timiș. Autoritățile județene au anunțat deja că își doresc să mute acolo Biblioteca județului.
  „Nu m-am gândit la o astfel de variantă. Noi va trebui să stabilim destinația foarte clară a Garnizoanei. Am spus că acolo vom face biblioteca centrală a județului Timiș și abia apoi putem vorbi despre o altă destinație a spațiului. Noi avem obligația, prin protocolul de preluare a garnizoanei, să asigurăm acolo, în primul rând, spațiul necesar pentru funcționarea Centrului Militar Județean. Abia după aceea putea discuta de alte propuneri”, ne-a declarat Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș.
  Potrivit lui Petrică Folică însă, imobilul din Piața Libertății este perfect pentru Muzeul Revoluției.
  „Simbolistica și arhitectura clădirii o face potrivită pentru un muzeu. Spațiul interior este constituit din foste celule de detenție cu vizetă, cu iluminare naturală redusă, ceea ce face spațiul neadecvat pentru activități ce necesită o bună iluminare, cum ar fi o bibliotecă. Muzeul Revoluției Anticomuniste va fi un reper unic pentru cunoașterea adevărului istoric de către generațiile tinere și va demonstra, încă o dată, că la Timișoara se dă ora exactă a democrației”, consideră consilierul local.
  Acesta cere autorităților județene să transmită, în administrare sau în folosință, clădirea Garnizoanei din Piața Libertății în vederea amenajării unui Muzeu al Revoluției Anticomuniste. Decizia finală le va aparține însă consilierilor județeni.
  http://www.tion.ro/un-consilier-local-vrea-muzeul-revolutiei-in-garnizoana-din-centrul-timisoarei-cjt-o-tine-pentru-biblioteca/1601683

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here