Sprijin din partea AJOFM pentru absolvenții de liceu! Ce trebuie să facă aceștia pentru a primi indemnizație?

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş oferă servicii de specialitate abolvenților care se înregistrează în termen de 60 de zile de la absolvire, la agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă, pentru medierea încadrării în muncă.

Absolvenții de liceu promoția 2019 se pot prezenta pentru înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, ca etapă prealabilă și obligatorie pentru obținerea indemnizației de șomaj, în intervalul 01 iunie 2019 – 30 iulie 2019.

Potrivit prevederilor legale, absolvenții trebuie să se prezinte la agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 01 iunie 2019.

Dacă absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (01 iunie – 30 iulie 2019), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj, beneficiind de servicii de informare și consiliere profesională, mediere, formare profesională, etc.

În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la agenţiile de ocupare curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licenţă (dacă persoana promovează examenul de licenţă în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor).

Reprezentanții AJOFM Timiș recomandă tuturor absolvenţilor de studii superioare cu domiciliul în judeţul Timiș să solicite adeverinţa de absolvire (chiar şi fără examenul de licenţă) imediat ce au finalizat cursurile şi să se înregistreze la sediul agenţiilor de ocupare cele mai apropiate (Timisoara, Lugoj, Sannicolau Mare, Deta, Jimbolia, Faget, Buzias) în interval de 60 de zile de la finalizarea cursurilor.

Atenţie însă, dacă examenul de licenţă nu este promovat în termen de 12 luni, iar absolventul nu s-a înregistrat în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, atunci persoana în cauză nu va mai avea dreptul la indemnizaţie de şomaj, dar în schimb va putea să beneficieze de serviciile de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de formare profesională gratuite dacă se înregistrează în evidenţă A.J.O.F.M. Timiș.

În vederea înregistrării la agenţiile de ocupare, absovenții trebuie să prezinte:

  • Act de indentitate copie şi original;
  • Certificat de naştere copie şi original;
  • Act de studii (adeverinţa de absolvire, certificate de absolvire sau diploma de bacalaureat după caz) în copie şi orginal.
    În cazul adeverinţei trebuie să rezulte că data absolvirii anului terminal a fost 31 mai 2019;
  • Adeverinţa eliberată de medicul de familie din care să rezulte dacă este „apt de muncă” ;
    -Acte eliberate de organele financiare teritoriale din care să rezulte că nu realizeaza venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, în vigoare
  • Dosar plic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here