Sute de peşti morţi, observaţi pe două râuri din România şi Serbia

Administraţia Bazinală de Apă Banat a fost sesizată la sfârșitul săptămânii trecute cu privire la faptul că pe pârâul Iam (Crivaia) din județul Caraș-Severin a fost observat un număr mare de peşti morţi plutind pe apă.

Zona a fost inspectată de urgenţă și s-a constatat mortalitatea piscicolă sesizată, şi totodată au fost recoltate probe de apă din pârâul am, dar şi din pârâul Vicinic, în care acesta se varsă, pentru efectuarea analizelor de laborator.

În urma inspecţiei pe teren şi a analizelor efectuate s-a confirmat că este vorba despre o poluare accidentală doar pe pârâul Iam, a cărei cauză este o deversare accidentală de dejecţii de la ferma de vaci SC Meierhof SRL.“ABA Banat a sancţionat firma SC Meierhof SRL cu o amendă de 40.000 lei pentru nerespectarea prevederilor autorizatiei de gospodărire a apelor, privind modul de evacuare a apelor uzate. Totodată, ABA Banat poate confirma că nici pe pârâul Vicinic şi nici pe râul Caraş nu se constată vreo deteriorare a calităţii apei care să confirme că acestea ar fi fost poluate accidental, prin urmare nu se poate vorbi despre nicio undă de poluare care să atingă măcar graniţa cu Serbia”, a explicat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Poluarea accidentală s-a produs ca urmare a nerespectării prevederilor autorizaţiei de gospodărire a apelor, respectiv firma poluatoare a aplicat fertilizantul natural prin pompare cu ajutorul unui furtun rămas nesupravegheat, motiv pentru care aproape întreaga cantitate de dejecţii lichide, aproximativ 2.000 mc s-au scurs în canalul ce debuşează în emisarul Jam (Crivaia), cauzând mortalitatea piscicolă.

 Unitatea poluatoare a blocat scurgerea apei din canal în pârâul Iam, prin crearea unui baraj din pământ pentru obturarea scurgerii dejecţiilor lichide în pârâu. ABAB a stabilit ca măsură urgentă recuperarea prin vidanjare a dejecţiilor din canal şi aplicarea acestora pe terenurile administrate de firma poluatoare, conform prevederilor Planului de Fertilizare in vigoare.

 Reprezentanţii ABAB sunt pe teren pentru a verifica modul de finalizare a măsurii impuse, de către unitatea poluatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here