Timișoara are cel mai modern Centru de Comandă şi Control al Traficului

proiect Trafic management TM

Vești bune pentru șoferii timișoreni! Anul 2016 va aduce mai puțină aglomerație în oraș pentru conducătorii auto.

Proiectul „Trafic management și supraveghere video” a ajuns la final si prevede semaforizarea a 44 de noi intersecții și modernizarea semaforizărilor în alte 90 de intersecții, montarea a 13 radare de informare, a 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și mai multe panouri pe care vor fi afișate diverse informări. Aparatura a fost achiziționată, dar nu a fost montată. Astfel, vor fi supravegheate 134 intersecții în care vor fi montate 230 de camere video. “În 2016 se vor pune la punct toate intersecțiile și după ce se abordează rând pe rând, se va face o corelare încât traficul la nivel de ansamblu să fie optimizat printr-un control inteligent al semaforizării. Mai sunt de montat camere. Probabil la sfârșit de martie va fi funcțional tot”, susține primarul Timișoarei,Nicolae Robu.

Proiectul este implementat de asocierea firmelor Swarco Trafic România, Avitech.Co și Swarco Mizar SPA, iar investiția este de 19,9 milioane de lei, fără TVA. Proiectul a fost blocat doi ani și jumătate din cauza contestațiilor depuse de Swarco.

Astăzi a fost finalizată dotarea Centrului de Comandă şi Control al traficului şi continuă instalarea şi punerea în funcţiune a sistemului de management al traficului şi de supraveghere video, conform graficului actualizat la data demarării proiectului. Centrul de Comandă şi Control al traficului din Timişoara are rolul de a coordona sistemele de management al traficului, de management al flotei vehiculelor de transport public şi de a asigura monitorizarea traficului rutier din oraş prin intermediul sistemului de supraveghere video. În acelaşi timp, asigură şi coordonarea sistemelor de informare prin intermediul panourilor cu informaţii variabile amplasate în oras, precum şi operarea sistemelor de aplicare a legii pentru depăşirea limitei de viteza şi a trecerii pe culoarea roşie a semaforului. “Centrul de Comandă şi Control dispune de 12 posturi de operare pentru personalul ce va coordona activităţile enumarate mai sus, posturi dotate cu toate facilităţile necesare indeplinirii activităţilor specifice. Fiecare dintre aceste posturi de operare este dotat cu o staţie de lucru şi trei monitoare. Toate aceste posturi sunt amplasate într-o sală special amenajată, Cameră de Comandă, dotată şi cu un perete de 12 monitoare cu o diagonală de 80 inch fiecare, amplasate pe două rânduri”, spune managerul de proiect, Culiță Chiș.

Centrul de Comandă dispune şi de Camera serverelor care a fost concepută astfel încât să permită funcţionarea corespunzatoare a sistemelor hardware şi software instalate în acesta. Sunt instalate şi configurate un număr de 10 servere cu diferite funcţionalităţi: baze de date, aplicaţii, ceas, management trafic, înregistrator video, comunicaţii integrate. Centrul de Comandă şi Control a fost realizat astfel încât să permită introducerea în viitor a mult mai multor sisteme de gestionare a activităţilor publice, sisteme ce pot fi realizate în cadrul conceptului general de „Smart Cities”, iar ca arie de extindere a subsistemelor ce pot fi gestionate în cadrul acestui Centru se poate vorbi de toată suprafaţa municipiului Timişoara şi zona sa metropolitană.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here