După aproape 60 de ani de întrerupere, Timişoara va fi legată din nou de Dunăre prin canalul navigabil Bega. Autoritățile române și sârbe au finalizat lucrările de reabilitare a nodurilor hidro-tehnice din cele două țări.
Canalul Bega Navigabil, amenajat cu aproape 250 ani în urmă, este, din punct de vedere hidrotehnic, o construcţie cu amenajări tehnice deosebite şi cu o importantă semnificaţie istorică. Calea navigabilă Timişoara – Klek are o lungime totală de 114,50 kilometri, din care 44,5 km pe teritoriul românesc şi 70 km pe teritoriul sârbesc.
Pe teritoriul Republicii Serbia, sectorul navigabil al canalului Bega se racordează cu sistemul hidroameliorativ şi de navigaţie Dunăre-Tisa-Dunăre.
Prin repararea nodurilor hidrotehnice Sânmihaiu Român, Klek si Srpski Itebej, realizarea traseului de biciclete pe sectorul sârbesc şi conectarea la traseul românesc de biciclete se realizează o legătură între Timişoara şi Zrenjanin de-a lungul Canalului Bega şi, astfel, vor apărea oportunităţi mai largi de cooperare comercială şi economică.
Mai rămâne un singur pas necesar a fi făcut pentru ca navigația, dar și circulația pe pista de biciclete de pe digul canalului Bega, să se poată desfășura din România până în Serbia, fără probleme. Este vorba despre deschiderea unui punct de frontieră. Până atunci, vaporașele pot circula pe cei 114 kilometri navigabili, dar fără a trece granița.
Odată acest obstacol trecut, navele de la Timișoara vor putea urca spre Dunăre, iar de acolo spre Marea Neagră, respectiv spre vestul Europei. De asemenea, se va putea circula pe un traseu cicloturistic de 70 de kilometri, între Timișoara și Zrenjanin.