Timișorenii invitați la două proiecții speciale la Sala Capitol

Teodor Corban si Iulian Postelnicu

După ce a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, filmul „Un etaj mai jos”, în regia lui Radu Muntean, ajunge din 18 septembrie în cinematografele din România. Sâmbătă, 19 septembrie, de la orele 17.30 și 20.00, filmul va avea două proiecții speciale la Filarmonica Banatul – Sala Capitol, în prezența regizorului Radu Muntean, a actorului Iulian Postelnicu și a directorului de imagine Tudor Lucaciu.

Biletele costă 10 lei și pot fi cumpărate de la casa de bilete nr. 2 a Filarmonicii Banatul începând de miercuri, 17 septembrie, ora 12.00.

Un etaj mai jos” este cel de-al cincilea lungmetraj din cariera lui Radu Muntean, unul dintre cei mai premiați regizori români din noua generație. Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

După proiecția de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard, filmul a avut zeci de cronici entuziaste în marile publicații ale lumii. „Excelent”, „plin de suspans”, „captivant”, „inteligent”, „extrem de subtil” – sunt câteva dintre complimentele adresate filmului în publicații precum „Variety”, „The Hollywood Reporter”, „Screen Daily” sau „The Guardian”.

Pe 12 septembrie, „Un etaj mai jos” a avut premiera nord-americană la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto Film Festival. În primele cronici din festival, filmul a fost comparat, ca subiect și mod  de a construi tensiunea, cu Rear Window, al lui Alfred Hitchcock. „Noul Cinema Românesc devine hitchcockian în comentariul lui Muntean la filmul Rear Window”, notează NowToronto. „Este una dintre comorile ascunse ale ediției de anul acesta”, consideră și Toronto Film Scene.

Un etaj mai jos_Teodor Corban

Radu Muntean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here