Timișul, sub cod portocaliu de inundații! Autoritățile sunt în alertă

Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundații ce vizează județul Timiș. Acesta este valabil până în această seară la ora 18.00.

Conform hidrologilor, sunt așteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depășiri ale cotelor de inundație.

Vizate sunt râurile mici din bazinele hidrografice, afluenții de dreapta ai râului Timiș aferenți sectorului aval S.H. Caransebeș – amonte confluență cu râul Spaia, Gladna – bazin superior aferent amonte acumularea Surduc, Bega – bazin superior aferent amonte S.H. Făget, județele Caraș-Severin și Timiș.

Autoritățile s-au pregătit pentru a interveni, mai ales că în unele zone ale județului apele s-au umflat destul de mult.

În aceste condiții la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, începând cu ora 09:10, a fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor la sediul ISU Timiș. De asemenea, au fost prealertate turele care asigură permanența la subunitățile din Lugoj și Făget și s-a dispus verificarea și pregătirea tehnicii de intervenție la inundații.

În cursul dimineții, pompierii timișeni au fost solicitați la câteva situații punctuale în localitățile Nădrag, Coșteiu de Sus, Crivina și Poieni, în care carosabilul sau gospodării au fost inundate, ca urmare a precipitațiilor abundente și a scurgerilor de pe versanți. De asemenea, în localitatea Crivina, s-a dispus construirea unui dig din saci de nisip pe o porțiune de aproximativ 50 m în apropierea parcului central. În continuare se monitorizează situația din teren. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiş este pregătit să intervină pentru a asigura siguranța cetățenilor”, transmit reprezentanții ISU Banat.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, pompierii le recomandă cetățenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, să-şi păstreze calmul şi să respecte recomandările autorităților locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here