Top 3 sfaturi pe care NU le stii pentru intretinerea instalatiei de aer conditionat a masinii

In anotimpurile cu temperaturi extreme, fie vara, fie iarna, din ce in ce mai multi soferi pun accent pe intretinerea corecta si eficienta a instalatiei de aer conditionat a masinii. Din motive evidente, aceasta este mult mai solicitata pe timp de vara, atunci cand temperaturile sunt ridicate, iar masina se incalzeste extrem mult, temperatura din interiorul acesteia fiind mult mai ridicata decat cea de afara. Ca exemplu, daca afara este o temperatura de 35 de grade, in interiorul masinii, aceasta poate creste pana la 50 de grade. Acest lucru ii determina pe soferi sa ofere o importanta mult mai mare climatizarii auto in aceasta perioada.

Totusi, nu trebuie sa ignori aerul conditionat nici pe timp de iarna. Unul dintre motive il reprezinta geamurile aburite care dau multe batai de cap soferilor, iar canalele, furtunurile, inghetate sunt printre primele efecte de care te vei lovi atunci cand temperaturile scad sub 0 grade.

Afla cum se intretine corect instalatia de aer conditionat a masinii

Pentru a beneficia de o functionare corecta a climatizarii auto, trebuie sa iei in considerare o serie de sfaturi esentiale care te vor ajuta sa prelungesti viata instalatiei de aer conditionat, dar si sa ai parte de clima potrivita, indiferent de anotimp.

Intretine corect filtrele

Cantitatea de aer care patrunde in masina depinde de starea filtrelor. Astfel, trebuie sa te asiguri, in primul rand, ca filtrele sunt amplasate corect, dar si ca acestea sunt curate si permit aerului sa circule fara sa acumuleze praf sau bacterii virale. Poti face acest lucru cu ajutorul specialistilor de la Revizieautoservice pentru a fi sigur de calitatea serviciilor de care beneficiaza masina ta.

Este important ca schimbarea filtrelor pentru instalatia de aer conditionat sa se faca in functie de recomandarea producatorului, insa perioada depinde si de mediile in care circuli cu automobilul.

Verifica periodic sistemul electric

Climatizarea functioneaza cu ajutorul sistemului electric. Prin urmare, orice defectiune a acestuia, oricat ar fi de mica, poate duce la defectarea intregii instalatii a aerului conditionat. Dupa ce ai pornit-o, fii atent la sistem pentru a te asigura ca auzi zgomotul caracteristic functionarii sale. In caz contrar, este imperios sa faci programare la un service atestat pentru a i se stabili un diagnostic si a se face un plan cu privire la reparatiile necesare.

Problemele de ordin electronic sunt cele mai greu de depistat, de aceea trebuie sa intretii sistemul electric si sa ii faci verificari periodice.

Nu tine geamurile deschise atunci cand functioneaza aerul conditionat

O greseala pe care o fac multi soferi este aceea de a tine geamurile deschise, mai ales cand folosesc climatizarea pe timp de vara. Chiar daca, initial, ti se pare ca vei suporta mai usor caldura din interiorul masinii, trebuie sa stii ca functionarea aerului conditionat cu geamurile deschise creste consumul de carburant.

Aceasta greseala poate avea un impact direct asupra pasagerilor deoarece miscarea aerului in masina genereaza curenti care se deplaseaza in diferite directii. In acelasi timp, se pierde o cantitate insemnata de aer produs de instalatia de climatizare.

Poti apela la un truc simplu pentru a accelera racirea din interior prin coborarea ferestrelor si pornirea ventilatorului, nu a aerului conditionat. Totusi, dupa un anumit timp, va trebui sa inchizi iar ferestrele pentru a permite climatizarii sa creeze o temperatura optima. Este foarte important sa alegi o singura modalitate de racire a interiorului masinii, nu sa incerci sa le combini. Cresterea confortului din acest punct de vedere are avantaje si dezavantaje care difera de la persoana la persoana, asa cum poti sa citesti aici.

Concluzii generale

La baza unei functionari optime, indiferent ca vorbesti despre instalatia de aer conditionat sau despre alte sisteme ale autovehiculului, sta o mentenanta corespunzatoare.

Asigurand o intretinere periodica, poti rezolva problemele pe care le intampini in mod frecvent si poti anticipa diferite defectiuni care vor afecta masina in viitorul apropiat. In plus, costul de prevenire va fi intotdeauna mai mic decat cel al unei reparatii!

sursa foto: Envato.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here