Trăim într-o perioadă istorică în care telefoanele mobile au un rol extrem de important în viața noastră. Le folosim atât de frecvent și în atât de multe scopuri, încât avem o mulțime de date personale stocate pe aceste dispozitive, de la conturi și parole de social media, la informații legate de afacerea noastră și conturile bancare.

Deși de cele mai multe ori, accesibilitatea ușoară a acestor informații ne este de foarte mare ajutor, există și situații în care acest lucru se poate întoarce împotriva noastră. Ne este mereu reamintit să ne schimbăm parolele, să ne actualizăm aplicațiile și să avem grijă ce pagini de internet frecvent. Toate acestea pentru a preveni să cădem pradă hackerilor sau vreunui atac cibernetic. În rândurile ce urmează, vom detalia 5 modalități prin care te poți asigură că smartphone-ul tău este în siguranță.

Iată ce trebuie să faci pentru protejarea datelor tale personale

Asigură-te că telefonul este întotdeauna blocat atunci când nu îl folosești – poate părea banal acest sfat, însă multe persoane nu acordă importanță acestui simplu detaliu. Există multe metode prin care îți poți bloca telefonul, chiar și aplicații, însă cea mai sigură metodă implică folosirea amprentei. Este mult mai sigură chiar și decât opțiunea de FaceID a telefonului, din simplul motiv că amprentele sunt unice pentru fiecare individ.
Folosește parole sigure – alt sfat care poate părea banal și intuitiv, însă mulți dintre noi folosim, pentru diversele noastre conturi online, parole simple precum date de naștere sau numele persoanelor dragi, numele animalului de companie etc. Este recomandat să folosim parole care să înceapă cu majuscule, să conțină numere și simboluri, pentru a fi cât mai greu de ghicit.

Nu salva datele de logare în aplicații sau conturi bancare – oricât ar fi simplu să nu trebuiască să introduci username-ul și parola de fiecare dată când vrei să intri pe o aplicație sau să faci o tranzacție online, acest lucru te poate costa mult. Paginile de internet sunt locuri de unde hackerii pot prelua foarte ușor toate datele tale personale, așa că fă alegeri responsabile și nu mai lăsa browserul online să îți rețină datele de logare.

Descarcă aplicații doar din surse sigure – hackerii dezvoltă aplicații pentru a determina utilizatorii de smartphone-uri să descarce viruși și programe periculoase pe dispozitivul lor. Asta înseamnă că trebuie să descarci aplicații doar din surse sigure și certificate. Pentru telefoanele mobile marca Samsung sau telefoanele ce folosesc sistemul de operare Android, există Google Play, iar pentru Iphone-uri, există Apple Store, o multitudine de modele de astfel de telefoane regăsindu-se în oferta celor de la Altex.ro.

Evită să deschizi linkuri primite pe email, chiar dacă pare că provin dintr-o sursă sigură – phishing este termenul în limba engleză care descrie o încercare de a fura bani, identități, date personale precum date despre conturi bancare și parole. Aceasta este cea mai folosită modalitate de a-ți “infecta” telefonul cu diverși viruși și programe periculoase.

Nu există smartphone sau dispozitiv digital, în general, care să fie imun atacurilor cibernetice de orice fel. Însă urmând câteva sfaturi simple precum cele de mai sus, te poți asigura că nimeni, în afară de tine, nu are acces la datele tale personale.

Articolul precedentVrei sa fii model de videochat? Descopera 5 curiozitati pe care nimeni nu ti le-a spus pana acum
Articolul următorPremiile Rada Mihalcea: un cadru didactic al UPT, pe primul loc la competiția „Tineri cercetători în știință și inginerie” de la Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.