Tradiții de Anul Nou, la români

anul-nou

Anul Nou este însoțit de vechi obiceiuri și superstiții. Tradiția spune că e bine să fie mult zgomot în noaptea dintre ani pentru a alunga spiritele rele. Românii nu renunță nici la celelalte obiceiuri tradiționale.

Perinița sau strigătul peste sat sunt la fel de importante. Copiii trec cu sorcova prin fiecare casă pentru a alunga spiritele malefice, iar plugușorul anunță reînceperea simbolică a lucrului. Gospodinele nu trebuie să mature în Ajun de Anul Nou pentru că alungă prosperitatea. Obiceiul spune că până la miezul nopții trebue plătite toate datoriile și mai mult, nu trebuie să dați bani cu împrumut în noaptea de Revelion.

La trecerea dintre ani este bine ca fiecare să poarte o haină nouă și ceva roșu sau o altă culoare veselă, care să atragă energiile pozitive.

De Revelion sunt nelipsite crenguțele de vâsc, care aduc noroc în casă. Primul om care va trece pragul în prima zi va influența tot anul. Dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, înseamnă că urmează un an bun. La miezul nopții ușile trebuie deschise pentru ca anul vechi să iasă și să lase loc celui nou, care aduce sănătate și mult noroc.

(Sursa foto: www.blog.farmaciadulfu.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here