Traditii si obiceiuri de sfintii Petru si Pavel!

0

Sfinții apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți anual în data de 29 iunie, fiind pomeniți împreună pentru că au murit în aceeasi zi, în anul 67, la Roma, în timpul împăratului Nero. Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel a fost martirizat prin tăierea capului, deoarece era cetățean roman și avea dreptul la o moarte mai demnă, diferită de moartea sclavilor.

Sărbătoarea denumită în popor ‘SanPetru de Vară’ anunță mijlocul verii în agricultură și timpul pentru seceriș. În această zi, credincioșii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor morți, sărbatoarea fiind cunoscută și sub numele de ‘Moșii de Sânpetru’. După credința populară, moșii ar fi fost 9 bătrâni care făceau lucruri bune și minuni.

Se spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie și căldură, el fiind cel ce poate aduce grindina peste pământ atunci când oamenii se îndepărtează de credință. Se zice ca atunci cand Sfantul Petru plesneste din bici, sar din acesta scantei, care, odata cazute pe pamant, se transforma in licurici.

Supranumit ‘Apostolul neamurilor’, Pavel a fost apostolul cu cea mai amplă misiune de evanghelizare. În cele trei călătorii misionare ale sale, Sfântul Apostol Pavel a adus la credința mulțimi de păgâni, întemeind biserici în toate marile orașe din spațiul asiatic și de răsărit al Imperiului Roman.

O serie de obiceiuri, tradiții și superstiții sunt legate de această sărbătoare.

De ziua Moșilor de Sânpetru sau de Vară, femeile împart oale cu apă, astfel încât cei morți sa aibă ce bea pe lumea cealaltă. În această zi oamenii au voie să lucreaze orice, dar să nu toarcă.

Femeile nu au voie să mănânce mere până în această zi, ca să nu îi supere pe morți. După această zi de sărbătoare însă, femeile tinere pot mânca mere, cele mai în vârstă fiind nevoite să mai aștepte până la Sfântul Ilie. Femeile văduve nu au voie să mănânce mere până în ziua Sfântului Ilie, ca să fie sănătoase.

Până de Sfântul Apostol Petru și Pavel nu se scutură merii. Credința spune că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.

Pistruii nu se mai înmulțesc dacă oamenii pistruiați se spală pe față cu apă la miezul nopții, când cântă cocoșul. Privighetorile și cucii nu mai cântă în această zi sfântă.

Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here