Tubistul și compozitorul ROLAND SZENTPÁLI (Ungaria) joacă un rol important pe scena muzicală internațională a instrumentelor de suflat. Numele său reprezintă garanția unor spectacole de calitate cu instrumente de epocă, atât din punct de vedere tehnic cât și muzical. Atât ca solist, cât și ca membru al orchestrei, a colaborat cu muzicieni și dirijori renumiți. Crede cu pasiune că instrumentele de epocă continuă să fie de actualitate și este un interpret dedicat muzicii contemporane. A inspirat compozitori de renume să își extindă creația pentru tubă, dar compozițiile sale joacă, de asemenea, un rol important, de umplere a nișei în canonul literaturii pentru acest instrument.
Activitatea de compozitor a lui Roland Szentpáli nu se limitează la instrumentele de alamă. Alături de piesele sale solo și de muzică de cameră, repertoriul său include, de asemenea, compoziții orchestrale monumentale, oratorii, un balet, mai multe concerte și multe piese compuse pentru ansambluri de orchestră. De-a lungul carierei sale de 30 de ani, peste 60 de albume îi poartă numele, atât în calitate de muzician, cât și din postura de compozitor.
Și-a încheiat studiile muzicale superioare la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta în 2002. Apoi, s-a înscris la Universitatea Mozarteum din Salzburg și la Academia de Muzică din Lausanne. Și-a obținut diploma de doctorat în 2018. Predă la mai multe universități din întreaga lume și a susținut numeroase prelegeri și cursuri de măiestrie. În prezent, este lector universitar (tubă) la Academia de Muzică „Franz Liszt”, profesor asociat (tubă și muzică de cameră) la Academia de Muzică din Lucerna și profesor invitat la Academia de Muzică din Ljubljana. De asemenea, cântă ca solist și lider de partidă al Orchestrei Filarmonicii Naționale Maghiare.
Susține frecvent concerte alături de orchestre de renume, în calitate de solist sau artist instrumentist, concertând sub bagheta unor dirijori precum Valery Gergiev, Jaap van Zweden, Gennady Rozhdestvensky, Vladimir Ashkenazy și Philippe Herreweghe.
De-a lungul carierei sale, a obținut șapte premii I, două premii II și un premiu III la concursuri internaționale. A fost distins cu mai multe premii Artisjus, cinci la categoria „Muzică clasică” și unul la categoria „Muzică de jazz”. În 2014, i s-a acordat premiul ITEA pentru excelență, pentru albumul său „Meet the Beat”, la categoria Jazz/Funk/Fusion. A primit același premiu pentru albumul său „i3”, la categoria Solo Classical, în 2016, în SUA. Compozițiile sale sunt interpretate deseori în locuri și festivaluri importante precum Elbphilharmonie Hamburg, Auditorium „Stravinsky” din Montreaux sau CAFe Budapesta de la Palatul Artelor (MüPa).
Rupe sala!
Sold out!