Localitatea Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț, județul Caraș Severin) a avut parte în acest sfârșit de săptămână de cea mai mare desfășurare de forțe pentru a salva 5 dintre cele 11 mori de apă existente în sat.

Proiectul “Salvăm Morile de Apă”, dezvoltat de Asociația Acasă în Banat și realizat în parteneriat cu Fundația Orange, a reunit voluntari din toată țara, dar și localnici, pentru o intervenție la cinci mori de apă, fiecare cu peste 100 de ani vechime.

În cele două zile, voluntarii au schimbat două acoperișuri, au reparat pereții din lemn, au refăcut pereții din piatră, au defrișat zona, au eliberat canalul cu apă și au reparat fundația uneia dintre mori. Mai mult, au reușit să repornească un canal de apă ce era colmatat, iar acum, toate morile de pe traseu sunt gata pentru a fi repuse în funcțiune. În total, două mori din piatră și două mori din lemn au fost complet reabilitate, iar o a cincea, Moara din Pietre, a fost pusă în siguranță pentru a opri degradarea și preveni distrugerea ei totală.

De asemenea, voluntarii au realizat și au montat indicatoare pentru ca turiștii ajunși în Șopotu Vechi să poată descoperi și vizita toate cele 11 mori de apă. Traseul marcat se întinde pe circa 2 km și va contribui în mod direct la dezvoltarea turismului cultural în această zonă pitorească a Banatului montan.

Am avut parte de două zile extrem de grele pentru că s-a lucrat în paralel la patru șantiere. Fiecare moară de apă a avut propriile probleme, a fost nevoie să ne adaptăm și să găsim soluții tehnice cât se poate de practice și de rapide, dar la final, când ne-am tras sufletul, ne-am dat seama că a meritat. Comunitatea a fost foarte implicată și suntem convinși că se vor mândri din nou cu aceste mori de apă, că le vor păstra și le vor folosi, astfel încât să nu se piardă acest meșteșug și această făină minunată, măcinată la moara de apă”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Este august, luna vacanțelor pentru mulți, și totuși peste 60 de oameni din colțuri diferite ale țării, au ales să se dedice cauzei noastre și au acceptat provocarea acestui weekend contracronometru. M-am bucurat să văd cum prieteni vechi ne sunt din nou alături. Printre aceștia și trei colegi din Orange, care au participat ca voluntari și la acțiunea de la Gârnic, organizată luna trecută. În numele întregii echipe, le mulțumesc tuturor pentru efort, entuziasm și dorința de a face bine” a spus Andrei Amarghioalei, Shop Manager Orange România și responsabil proiect din partea Fundației Orange.

Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange și-au unit forțele pentru a salva patrimoniul mulinologic din județul Caraș Severin și pentru a-l introduce într-un circuit turistic. În total, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”, 10 mori de apă din localitățile Gârnic, Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) și Pârvova (comuna Lăpușnicel) își vor recăpăta strălucirea de odinioară și vor fi pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste minunate sate, ajutând la dezvoltarea economică a comunităților locale cu peste 1500 de persoane.

 

Articolul precedent40 de cazuri noi de coronavirus, în Timiș! La nivelul judeţului sunt active şapte focare
Articolul următorRomânia a trecut de pragul de 80.000 de cazuri de coronavirus! În ultimele 34 de ore au fost înregistrate 1.060 de infectări

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.