Universitatea de Vest din Timișoara se alătură inițiativei Comisiei Europene – European Student Card, conectând propria infrastructură la rețeaua europeană

Nu este prima și cu siguranță nici ultima dată când UVT se alătură unei inițiative valoroase a Comisiei Europene, menită să faciliteze procese academice – inclusiv mobilitatea de studii, administrată într-un mod mai eficient, digital, utilizând tehnologii moderne: European Student Card (ESC).

Nu am făcut însă o simplă conectare de date, am creat un întreg flux automatizat, 100% digital, în premieră cel puțin pentru România. Dincolo de conectarea în resursa europeană care gestionează European Student Card (ESC), am creat, de asemenea, și o aplicație automatizată care generează, în același context, legitimația de student.

„European Student Card” va permite fiecărui student să se identifice și să se înregistreze electronic, cu ușurință și în siguranță, la instituțiile de învățământ superior din Europa, eliminând necesitatea finalizării procedurilor și a lucrărilor pe hârtie.

Instrumentul creat ne va permite să dezvoltăm într-un mod integrat, legitimații, carnete de note și alte elemente solicitate de legislația națională și europeană, evitând statul la cozi, tipăritul a zeci de mii de elemente și încărcarea administrativă de rigoare, la câteva click-uri distanță.

Alte servicii ce urmează a fi adresate vor fi legate de recunoașterea statutului și identității studenților în diverse contexte, acces la spații controlate (ex. bibliotecă), servicii de plată, organizarea mobilităților educaționale (ex. Erasmus), precum și facilități legate de transportul în comun, parteneriate pentru studenți, acces la spectacole, etc.

Procedurile administrative online simple și sigure, respectiv punerea informațiilor la îndemâna studenților sunt esențiale pentru a spori mobilitatea studenților în întreaga Europă. De asemenea, instrumentul digital este esențial pentru promovarea participării studenților la activități educaționale și culturale, în conformitate cu viziunea de a crea un spațiu european al educației până în 2025.

Mai multe informații despre European Student Card Initative pot fi obținute accesând: https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-student-card-initiative_en

Rectorul UVT, Prof.Univ.Dr. Marilen Gabriel Pirtea: „UVT este acum o universitate digitalizată, care s-a transformat semnificativ în 2020 și 2021. Pandemia ne-a obligat să accelerăm procesele de digitalizare pe care le aveam planificate. Rezultatele sunt spectaculoase, iar între acestea se află și implementarea noului instrument digital de identificare a calității de student european, o reușită majoră aliniată proceselor de digitalizare, inovare și transormare a UVT. Reacțiile studenților sunt pe măsura așteptărilor, platforma online înregistrând peste trei mii de legitimații digitale în prima zi de lansare.

Ca universitate, ne înțelegem rolul nu doar ca utilizatori de tehnologie, ci și drept creatori de tehnologie, venind în mod constant cu inovații și abordări inovative în zona educațională, de cercetare, dar și în zona de procese administrative complexe. Gestiunea eficientă a datelor complexe, siguranța și accesibilitatea datelor este o preocupare activă pe care o resimțim tot mai necesară în activitatea de zi cu zi.

Continuăm să dezvoltăm instrumente inovative care facilitează o experiență educațională dar și administrativă de înaltă performanță, utilizând tehnologii moderne, ori dezvoltându-le în comunitatea UVT.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here