La invitația rectorului Universității Politehnica Timișoara (UPT), Florin Drăgan, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, a efectuat o vizită la instituția de învățământ superior timișoreană, unde a participat la o sesiune bilaterală de lucru între ADR și UPT, în vederea identificării de proiecte și resurse comune de dezvoltare.

În contextul transformărilor societale complexe actuale, a nevoii acute de inovare, digitalizare, cercetare, dezvoltare, eficiență și tehnologie, Universitatea Politehnica Timișoara este pregătită să contribuie activ la abordarea acestor provocări. Universitatea Politehnica Timișoara este o universitate de cercetare avansată și educație, fiind consacrată ca o instituție de învățământ superior cu tradiție și recunoaștere în plan național și internațional, misiunea acesteia, de-a lungul a peste 100 de ani de existență, fiind întotdeauna generarea de cercetare și inovare, o formare profesională superioară, precum și o contribuție determinantă la dezvoltarea modernă în plan local, regional sau național.

Scopul acestei prime întâlniri a fost de a identifica proiecte în parteneriat cu impact la nivel național prin care expertiza, experiența și profesionalismul Politehnicii din Timișoara să fie utilizate în procesul major de transformare digitală a instituțiilor publice românești. Obiectivele discuțiilor au fost clare: stabilirea unor pași concreți pentru atragerea expertizei academice locale în digitalizarea statului român, pentru explorarea celor mai noi tehnologii și aplicarea unor soluții inovative pentru a rezolva probleme concrete.

Întâlnirea de la Rectoratul Universității Politehnica Timișoara a fost urmată de vizite și discuții aplicate la Facultatea de Automatică și Calculatoare și Centrul de e-Learning, printre subiectele abordate fiind cele mai noi tendințe în cercetarea din domeniile quantum computing, cloud computing, inteligența artificială, Deep Learning, precum și posibilitatea colaborării pe aceste domenii, având în vedere experiența relevantă a specialiștilor din UPT.

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea, a prezentat cadrul strategic pentru adoptarea și utilizarea de tehnologii inovative în administrația publică.
La Centrul de e-Learning și Centrul de Cercetare Multimedia au fost prezentate aplicațiile și tururile virtuale interactive pentru laboratoare și muzee cu ajutorul ochelarilor cu realitate virtuală Oculus Rift și Oculus Quest 2, tehnologia de realitate mixtă, care facilitează interacțiunea cu holograme prin intermediul ochelarilor Microsoft HoloLens 2 în arii variate, de la industrie și medicină, tururi virtuale AR 360 pentru obiective de artă, realizarea de videouri educaționale online sau streaming live pentru evenimente.

Articolul precedentSute de oameni decedaţi, infectaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore la nivel naţional
Articolul următorPensiile pot crește de la începutul lui 2022. Și alocațiile pentru copii. Anunț oficial

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.