Vaporașele de agrement „botezate” cu numele personalităților istorice

Un proiect important care ar urma să pună în valoare Timișoara este cel de transformare a canalului Bega într-un navigabil, cu ambarcațiuni de agrement. Municipalitatea le-a găsit denumiri celor șapte vaporașe care vor circula pe Bega. Potrivit primarului, acestea vor purta numele unor personalități istorice.

Astfel, Burebista, Decebal și Traian sunt doar trei dintre ambarcatiunile care vor fi lansate la apă cât de curând.“Am stabilit denumiri pentru toate cele șapte vaporașe. Se vor chema: Burebista, Decebal, Traian, Glad, Huniade, Savoya, Economu. Am oscilat între a le dat un nume, dar până la urmă acum considerat că e bine să mergem pe numele unor  personalități istorice. Nu avem voie să ne ignorăm istoria. Marile personalități trebuie să ne fie aduse în memorie cât mai des, pentru că riscăm să ne îndepărtăm de cei care ne-au dat nume”, spune Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Ideea i-a aparținut în mare parte edilului.“Am luat câte o personalitate din toate perioadele istorice cheie. Am făcut brainstorming. Ideea de a merge pe personalități mi-a aparținut, dar am discutat cu colegii să vedem dacă e bine așa sau să mergem pe nume de apă din zona noastră sau pe denumiri care au legătură cu Timișoara”, a explicat primarul.

Conform contractului, toate ambarcațiunile de agrement trebuie livrate până în luna iunie a acestui an. Ambarcațiunea este asemănătoare cu vaporașele din Veneția. Aceasta a fost construită la Galați, fiind testată pe Dunăre, iar conform primarului, comisia spune a primit nota 10 plus. Timp de cinci ani, vaporașele vor fi destinate gratuit agrementului.

Achiziția celor șapte ambarcațiuni care vor circula pe Bega face parte dintr-un amplu proiect european, care a inclus și amenajarea malurilor Begăi. Cele şapte vaporase vor fi administrate de RATT. Valoarea totală a acestora este de 6,9 milioane de lei fără TVA. Vaporașele au o capacitate de 50 de locuri, lungimea de 12,7 metri și lățimea de 4,9 metri. În plus, vor avea o punte deschisă și un salon închis în care vor exista scaune.

Nouă stații urmează să fie amenajate în acest sens, în cadrul proiectului de reabilitare a malurilor Begăi. Este vorba despre stațiile la Podul Mihai Viteazul, Podul Dacilor, Podul Decebal, Podul Michelangelo, Podul Mitropolit Andrei Şaguna (Tinereţii), Podul Traian, Podul Ştefan cel Mare, în dreptul străzii Vulturilor şi la Podul Modoş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here