Guvernul a decis recalcularea pensiilor pentru persoanele din grupele I şi II de muncă ce nu au beneficiat de mărirea punctajelor.

Venituri mai mari pentru pensionarii care au muncit în condiţii speciale. Vorbim despre o recalculare a drepturilor financiare care-i vizează pe cei ieşiţi la pensie înainte de 2011: persoane cu handicap, nevăzători, cei care au muncit în minerit sau în aviaţia civilă.

Prin această măsură se încearcă rezolvarea inechităţilor apărute în urma unor schimbări legislative succesive.

Hotărârea de Guvern trebuie aprobată şi de Parlament pentru a intra în vigoare.

Alina Petrescu, purtător de cuvânt al Guvernului: „Guvernul a aprobat o completare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. E vorba de pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pensionari care au desfăşurat, înainte de a intra în pensie, activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/ sau grupa a II-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 – e vorba şi de activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/ sau condiţii speciale – pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale. Practic, e vorba de regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleaşi condiţii de muncă.

Se aplică şi pentru persoanele în cazul cărora nu s-au aplicat acele modificări, se aplică o majorare cu 50% a punctajelor anuale pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, şi cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite (…) E vorba de pensionari ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 în baza unor acte normative cu caracter special şi recalculate prin OUG 4/2005.

Vă dau câteva exemple, pentru că sunt mai multe categorii de persoane: nevăzători şi persoane cu handicap, persoane pensionate potrivit prevederilor HG 267/’90 privind acordarea unor drepturi personalului din industria minieră, persoane din industria extractivă de petrol şi gaze, persoane care şi-au desfăşurat activitatea în Aviaţia civilă pentru personalul navigant. Sunt doar câteva exemple, sunt mult mai multe categorii”.

Articolul precedentHotul de la Castelul Huniazilor a fost identificat!
Articolul următorUn nou curs marca CCIAT! De data aceasta pentru manageri resurse umane!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.