Cercetătorii din cadrul Muzeului Național al Banatului Timișoara prezintă rezultatele unui an de săpături în situl arheologic de la Chișoda-Livezi, realizate de colegii din Secția de Arheologie, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Arheologice
Cercetarea (preventivă) a scos la iveală vestigii din trei perioade istorice: epoca modernă, mijlocul mileniului I p.Chr. și perioada de final a epocii neolitice. Cea mai spectaculoasă latură a cercetării a aparținut epocii neolitice. Prin această săpătură arheologică a fost investigată periferia așezării databile în intervalul cronologic 5000-4800 a.Chr.
Printre structurile cercetate se numără nu mai puțin de șase șanțuri ce delimitau habitatul comunității în diferite etape ale evoluției ei, dar și locuințe, gropi menajere sau de extracție a lutului, puțuri și chiar morminte. Arheologii au scos la lumină pe lângă obiecte spectaculoase, numeroase informații cu privire la modul de organizare, îndeletnicirile de zi cu zi, dar și preocupările spirituale ale comunităților neolitice de pe teritoriul actual al Banatului.