VIDEO: Operație de cancer de prostată cu robot ultramodern la Spitalul Județean Timișoara

robot ultraperformant

https://www.youtube.com/watch?v=mFCXZPiZRXo

Premieră în vestul țării! O echipă de medici chirurgi şi urologi de la Spitalul Judeţean Timişoara au efectuat joi prima operaţie cu un robot ultraperformant la un pacient cu cancer de prostată.

Robotul, în valoare de 1,5 milioane de euro, este parte a unui proiect amplu prin Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş”, care se va derula pe o perioadă de cinci ani.

Potrivit medicilor, intervenţia pacientului de 62 ani a decurs fără niciun fel de incidente. „De la Viena încoace, un robot de o asemenea performanţă nu există. Intervenţia a decurs fără niciun fel de incidente. Luni, probabil, acest pacient va fi externat”, a spus prof. dr. Lazăr Fulger, coordonatorul Clinicii II Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

Conform prof. dr. Viorel Bucuraş, şeful Clinicii de Urologie, cancerul de prostată este a doua cauză de mortalitate de cancer la bărbați. „Aceşti pacienţi operaţi de cancer de prostată, în afară de faptul că sunt operaţi chirurgical trebuie să fie după intervenţie continenţi urinar, să nu piardă urină şi integritatea funcţiei sexuale. Este ultimul model de robot de pe piaţă care există, permite efectuarea unor operaţii extrem de precise. În Spitalul Judeţean Timişoara reuşim să folosim cât se poate de constructiv şi civilizat acest suport, mai multe servicii”, explică şeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Judeţean Timişoara.

unnamed (2)

În plus, acesta susține că „robotul are instrumente mai versatile decât chirurgia laparoscopică, are un cap care reproduce mişcările mâinii umane”.

Conducerea Spitalului Județean din Timișoara susține că instrumentele şi materialele sanitare utilizate într-o operaţie de acest fel costă aproximativ 3.000-4.000 de euro. Astfel că medicii timișoreni cer Ministerului Sănătăţii reintroducerea finanţării pentru Programul de Chirurgie Robotică, întrerupt din 2013.  În plus, potrivit medicilor, prin acest program s-ar putea asigura materialele sanitare necesare operaţiilor cu acest robot.

unnamed

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here