Vremea în februarie: mai degrabă primăvară timpurie

Ultimele materiale de prognoza disponibile sugerează faptul ca vremea în luna februarie 2022 va migra mai degrabă către o împrimăvărare timpurie, cu excepția primei treimi, când sunt așteptate și unele ninsori, mai cu seama în regiunile intracarpatice.

Primele 10 zile din luna februarie vor fi marcate de o vreme normala termic in sudul si sud-estul Romaniei, in timp ce in vest, centru si nord temperaturile se vor situa usor sub media climatologica. In depresiunile intramontane minimele vor cobori izolat sub -20 de grade Celsius, in timp ce in restul teritoriului acestea vor fi incadrate in general intre -10 si 0 grade.

Maximele termice vor fi preponderent pozitive in sud, iar in Lunca Dunarii acestea se vor apropia chiar si de 8-10 grade, in timp ce in nordul tarii temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -2 si 5 grade Celsius.

O serie de fronturi atmosferice venite dinspre nord-vestul Europei vor aduce ninsori pe spatii extinse in Transilvania, Maramures si nordul Moldovei si numai local in restul teritoriului. La munte ninsorile vor fi consistente si se va depune un strat de zapada de pana la jumatate de metru. In sudul tarii precipitatiile vor fi si sub forma de ploaie, aici urmand sa se depuna strat de zapada doar sporadic.

In a doua decada a lunii februarie 2022 se va consolida un regim anticiclonic, insa fara un potential advectiv polar, presiunea atmosferica urmand sa creasca incepand dinspre sud-vestul Europei. Precipitatiile vor fi slabe din punct de vedere cantitativ si isi vor face aparitia mai cu seama in nordul extrem al tarii (mai ales ploi, dar la altitudini de peste 1000 de metri si lapovite si ninsori). In urma presiunii atmosferice ridicate, in zonele joase nebulozitatea stratiforma poate persista inclusiv in cursul dupa-amiezelor, aceasta urmand sa fie asociata local inclusiv cu burnite sau fulguieli slabe.

Temperaturile se vor situa peste media climatologica in toata tara, insa cele mai ridicate abateri termice pozitive se vor inregistra in zonele de deal si de munte, care vor fi deasupra inversiunilor.

Ca urmare a nebulozitatii stratiforme, minimele nu vor cobori cu mult sub 0 grade pe nicaieri, in timp ce maximele se vor situa in general intre 2 si 12 grade Celsius la nivelul aproape intregii tarii, chiar usor mai ridicate in zonele deluroase.

In a treia decada a lunii februarie circulatia aerului la nivelul Europei va redeveni una zonala, cu depresiuni succesive prezente in nordul Oceanului Atlantic. Acestea vor advecta pe partea lor anterioara un aer tropical dinspre Marea Mediterana si nordul Africii inspre estul continentului, astfel incat in Romania vremea va fi cu mult mai calda fata de normalul climatologic.

Temperaturile maxime in sudul tarii vor urca pana spre 5-15 grade Celsius (dar chiar usor mai mult in Lunca Dunarii), in timp ce in nord acestea vor fi incadrate in general intre 3 si 11 grade. Minimele vor fi mai ales pozitive in sudul Romaniei, iar in nord vor cobori usor sub 0 grade, pana spre -5 grade in depresiunile intramontane.

Precipitatiile vor fi deficitare in Munteniа si Moldova, in timp ce in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana acestea se vor incadra in limitele climatologice, insa vor fi mai ales sub forma de ploaie, ninsorile urmand sa se semnaleze doar la altitudini mai mari de 1500 de metri.

sursa: vremea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here