Zeci de tone de deşeuri „măturate” din canalizare şi debite record la staţia de epurare a oraşului

Peste treizeci de tone de deşeuri şi nisip au fost spălate de ploaia torenţială de duminică seara din canalizarea oraşului, ajungând la staţia de epurare „Stan Vidrighin” din Timişoara. La staţie au fost înregistrate debite record de apă uzată. “În doar zece minute, între orele 18:35 şi 18:45, staţia a fost „luată cu asalt” de cantităţi impresionante de apă uzată, din canalizarea oraşului. Pompele au funcţionat la un debit de 24.300 de litri pe secundă, adică 87,5 milioane de litri pe oră, ceea ce înseamnă de 12 ori mai mult decât în mod obişnuit şi de două ori mai mult decât debitul Begăi”, transmit reprezentanții Aquatim.

În mai multe rânduri, angajaţii staţiei au intervenit, eliberând grătarele de deşeurile voluminoase provenite din canalizare. Tehnologia automatizată a staţiei nu este proiectată pentru deşeuri al căror loc nu este în canalizarea oraşului. Canalizarea Timişoarei, în lungime de peste 560 km, funcţionează gravitaţional şi colectează apele reziduale şi cele din precipitaţii, transportându-le către staţia de epurare a apei uzate. În cazul averselor puternice, capacităţile de preluare proiectate pot fi depăşite, pentru scurt timp. Reţeaua se poate bloca, însă, şi din cauza deşeurilor voluminoase aruncate la canal.

Staţia de epurare a Timişoarei a funcţionat normal de fiecare dată când s-au înregistrat fenomene meteo excepţionale de acest fel.Deşeurile aruncate în canalizare şi ajunse în staţia de epurare îngreunează însă procesul tehnologic şi pun în pericol utilaje scumpe. Facem apel la toţi cetăţenii Timişoarei să nu arunce în reţeaua de canalizare a oraşului obiecte sau substanţe care duc la înfundarea acesteia”, adaugă conducerea Aquatim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here