Ziua Internaţională a Romilor

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, eveniment marcat la data de 8 aprilie.

Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanţa pe care o are obținerea de progrese în realizarea incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor, precum și în eliminarea completă a oricăror forme de discriminare din societatea românească.“România susține consecvent că diversitatea etno-lingvistică şi culturală, caracteristică societăţilor europene, este benefică pentru dezvoltarea tuturor comunităților și, implicit, a fiecărui cetățean. Acesta este motivul pentru care ţara noastră a adoptat un cadru legislativ şi instituţional capabil să asigure respectarea drepturilor minorităţilor, inclusiv cea Roma, ca o condiție esențială pentru consolidarea climatului de bună înţelegere și armonie etnică în țara noastră”, transmite MAE.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să promoveze în plan intern și internațional protejarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor României, inclusiv ale cetățenilor români de etnie Roma, să militeze cu toată hotărârea pentru eliminarea încercărilor de stigmatizare a comunităţilor de romi din străinătate şi să solicite respectarea normelor europene în privinţa liberei circulaţii şi anti-discriminării.

În  contextul deţinerii de către România, în anul 2016, a Președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanța consolidării cercetărilor și a educației privind tema genocidului romilor, în contextul studiului perioadei Holocaustului.

Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei Romilor începând cu anul 1990.

(Foto: www.rador.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here