Cu prilejul Zilei Mondiale a Zonelor Umede, Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş organizează o serie de activităţi de informare şi conştientizare privind rolul, importanţa şi beneficiile aduse de zonele umede.

Având în vedere situaţia deosebită din acest an, activităţile educative au fost mutate în mediul on-line, astfel specialiştii din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş, cu sprijinul specialiştilor de la Palatul Copiilor din Timişoara şi a cadrelor didactice de la mai multe şcoli din judeţul Timiş au organizat activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor, privind importanţa zonelor umede, precum şi identificarea unor zone umede din judeţul Timiş şi a unor zone umede urbane din Timişoara. Ca răspuns, elevii vor organiza expoziţii de desene sau vor transmite imagini surprinse în anii trecuţi din zonele umede pe care le-au vizitat.

În cadrul acestor activităţi sunt implicaţi elevii şi cadrele didactice de la Palatul Copiilor Timişoara – Cercul de Ornitologie/Etologie, Scoala Gimnazială Nr.16 Timisoara, Şcoala Gimnazială Nr.19 Avram Iancu Timişoara, Şcoala Gimnazială Nr.30 Timişoara, Şcoala Gimnazială Nr.21 Timişoara, Şcoala Gimnazială Nr.29 Timişoara, Şcoala Gimnazială Satchinez, Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, Colegiul de Silvicultură şi Agricultură CASA VERDE Timişoara, Liceul Teoretic Special IRIS Timişoara, Liceul Teoretic Moisil Timişoara, Liceul de Arte Ion Vidu din Timişoara şi Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timişoara.

Ziua Mondială a Zonelor Umede este celebrată în fiecare an în data de 2 februarie pentru a marca semnarea Convenţiei asupra Zonelor Umede, pe 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar de pe coasta Mării Caspice. Convenţia a fost ratificată de România în anul 1991. Obiectivul Convenției Ramsar este de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de altă parte informarea şi sensibilizarea publicului privind valoarea şi beneficiile zonelor umede pentru omenire şi planetă. Beneficii, precum sursă de apă dulce, hrană, protecţie împotriva furtunilor, purificarea apei, zonă tampon împotriva inundaţiilor, precum şi alte avantaje socio – economice care sunt indispensabile pentru bunăstarea omenirii.

Tema din acest an este „Zonele umede şi apa”, şi a fost aleasă pentru a evidenția contribuția zonelor umede la cantitatea și calitatea apei dulci de pe planeta noastră. Apa și zonele umede fiind conectate într-o coexistență inseparabilă, vitală pentru viață, bunăstarea noastră și sănătatea planetei noastre.

Zonele umede sunt întinderi de bălţi, mlaştini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adîncime la reflux nu depăşeşte 6 m. Acestea sunt bogate în biodiversitate şi sunt un habitat pentru o varietate de specii de plante şi animale.

În întreaga lume există peste 2300 de situri Ramsar, adică zone umede de importanță internațională, România având desemnate 20 situri Ramsar.

Zonele umede reprezentative pentru judeţul Timiş sunt: Mlaştinile Satchinez, Mlaştinile Murani, Lacul Surduc, Lunca Bârzavei, Lunca Timişului, iar Parcul Natural Lunca Mureşului este zonă umedă de importanţă internaţională, ce se întinde pe teritoriul judeţelor Timiş şi Arad. În Timişoara sunt câteva zone umede urbane: Balta de la Muzeul Satului din Timişoara, Balta Lămâiţa – (zona Freidorf ), Lacul Balaurul – (zona Dâmboviţa).

Articolul precedentSmarfit continua sa sfideze autoritatile la Timisoara!
Articolul următorDestinații pentru o vacanță de vis. Cinci locuri pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.