ABAB - gataia

Zona Gătaia din Timiş a devenit mult mai sigură după efectuarea lucrărilor de prevenire a inundaţiilor. Autorităţile judeţene au evaluat lucrările de supraînălţare a digului de pe Bârzava, la Gătaia.

A fost nevoie de peste 22 de tone de combustibil, de zeci de muncitori şi utilaje şi de jumătate de an pentru ca Apele Banat cu sprijinul Primăriei Gătaia să realizeze lucrări de îndiguire, decolmatare şi înălţare a digurilor existente astfel ca pericolul de inundaţii să nu-i mai pândească pe locuitorii din zonă la fiecare cod galben de ploi abundente. În perioada următoare se vor încheia lucrările şi în celelalte localități, unde riscul de inundații este mai ridicat. Astfel că prefectul județului Timiș, Eugen Dogariu, speră să nu mai apară probleme, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când zeci de gospodării au fost inundate.“Plecând de la experienţa anului 2005 şi anului 2014, în ultimele luni s-au făcut foarte multe lucrări, plecând de la înălţarea unor diguri la crearea unor diguri noi şi decolmatarea şi lărgirea albiilor unor râuri şi pârâuri din această zonă. Sperăm ca pe viitor să mai intervenim şi acolo unde există diguri de beton în aşa fel încât în anii următori să nu mai tresărim când cad cantităţi mai mari de apă în judeţele Timiş şi Caraş. În acest moment am mai putea avea probleme la Denta, unde Bârzava nu este îndiguită, dar se va intra cu utilaje în perioada următoarea. Administraţia de Apă Banat va face acolo lucrări pentru a asigura apărarea împotriva inundaţiilor şi sperăm ca în această zonă, în perioada următoare, să nu mai avem probleme”, susține prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu.

Reprezentanții ABAB au anunţat că acum se lucrează în Șemlacu Mare și Șemlacu Mic la decolmatarea cursului de apă din zona respectiv. “Am făcut decolmatări de curs de apă și reprofilări la Moravița unde utilajele lucrează și acum. Până acum, avem realizaţi 480 de metri. De aici, o să ne mutăm la Șemlacul Mic pentru a termina și decolmatarea cursului de apă Moravița din zona respectivă. A trecut pericolul pentru locuitorii din zona Gătaia. Practic, digurile au fost înălțate cu un metru unde au existat și unde nu, practic le-am făcut din nou. A crescut gradul de siguranță. Avem un grad de siguranță sub 5 % și sub lucrările ulterioare care vor veni pe alte proiecte va crește și mai mult acest grad de siguranță”, precizează directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Luci Erwin.

Luci Erwin

Din octombrie 2014 şi până în aprilie 2015, au fost executate lucrări de  supraînălţare dig Bârzava mal stâng, pod CFR – dig beton localitate; supraînălţare dig Bârzava mal drept zona Mereuţa; decolmatare curs Gorova pe toată lungimea aferentă localităţii; decolmatare două canale colectoare şi execuţie dig protecţie aferent acestor canale în zona ieşirii din oraş spre Şemlac.

În prezent, se execută decolmatarea râului Moraviţa, în zonele critice, pe teritoriul satului Şemlacu Mare. Tot pe râul Moraviţa se lucrează în această perioadă în zona Dejan şi la podurile rutiere Gherman şi Frontieră, unde se supraînalţă digul. “Cu utilajele Apelor Române, într-un parteneriat cu Primăria Gătaia, noi am dat combustibilul pentru intravilanul oraşului nostru, am prelungit digurile, le-am supraînălţat şi am făcut lucrările de decolmatare necesare unei veri liniştite. La ultimele inundaţii, care au avut loc aici în vara anului 2014, au fost afectate aproximativ 160 de case”, a declarat primarul oraşului Gătaia, Raul Cozarov.

ABAB

Lucrările de punere în siguranţă a digurilor sunt binevenite şi pentru cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat, care au fost chemaţi să intervină de câte ori apa ameninţa să inunde casele oamenilor. „ Inspectoratul pentru Situații de Urgență este pregătit pentru intervenția operativă, dar vorbim despre efectele fenomenelor meteorologice periculoase, nu vorbim de cauză. Într-adevăr, această lucrare confirm faptul că autoritățile locale au înțeles importanța protecției cetățenilor prin aceste lucrări de supraînălțare a digurilor”, a spus Lucian Mihoc, comandatul ISU Banat.

ABAB inundatii gataia

Articolul precedentTimișoara sărbătorește Ziua Mondială a Mediului
Articolul următorCel mai performant laborator de analiză a compoziţiei corporale din ţară funcţionează la Timişoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.