Șase arhitecți și-au prezentat creațiile în cadrul expoziției INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF

instalart 05_resize

Sute de timișoreni au interacționat vineri seară cu instalațiile create de șase dintre cei mai importanți arhitecți și designeri români aduși împreună de Asociația Instalart în cadrul expoziției INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF. Evenimentul de design al anului  la Timișoara, realizat sub umbrela Romanian Design Week, a pus în fața publicului șase creații impresionante și interactive, construite pornind de la prozaice obiecte de utilitate casnică.

Șase arhitecți și designeri cu reputație internațională s-au inspirat din obiectele create de designerul german Marcel Klamer și au creat la rându-le opere de artă impresionante, interactive, de mari dimensiuni, pe care timișorenii le-au descoperit vineri seara în clubul Fratelli, și cu care s-au ”jucat” ore în șir. Nu puțini au fost cei care au plecat acasă cu desene realizate ad-hoc, prin intermediul uneia dintre instalații.

instalart 02_resize

”Miezul” proiectului INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF este renumitul designer Marcel Klamer, unul dintre cei mai puternici designeri de produs din lume, născut în România și “adoptat” de Germania, unde a creat peste 600 de produse pentru companii mari din Europa şi nu numai. Marcel Klamer este nu numai unul dintre cei mai cunoscuți designeri de produs din Germania ci un artist celebru în toată lumea. El este premiat cu Product des Jahres, cel mai important concurs de design de produs din Germania, țară unde activează ca membru al Uniunii Designerilor Industriali.

instalart 6

Cei șase designeri și arhitecți chemați în proiect au fost invitați să se inspire din munca lui. Când a creat instalația Investigație (powered by Brikston), arhitectul Robert Marin  a pornit de la un castron de salată imaginat și creat de Klamer.

instalart 3

Designerul Mihai Popescu s-a inspirat în demersul său artistic In vino veritas (powered by M1 Crama Atelier) de la tirbușonul creat de Marcel Klamer.  A pus 365 de sticle de vin pe un suport în formă de cerc cu diametrul de un metru și jumătate, care ”vorbesc” prin lumini cu privitorul ce li se adresează prin sunete.

Dorin Ștefan a creat  Gradient De Design (powered by Uanderful) pornind de la lanterna și lupa lui Klamer.

Arhitectul Corvin Cristian l-a imaginat pe Bruce Lee cu celebrul clește multifuncțional al lui Marcel Klamer în mână în instalația Pop Icon/ Design Icon (powered by Campari).  Întotdeauna uneltele și armele sunt frumoase.

instalart 08_resize

Mario Kuibuș, unul dintre cei mai apreciați arhitecți ai momentului construit Cheie (powered by BASF) -un metru cub de oglinzi ce formează una dintre cele mai conceptuale instalații.

Nu în ultimul rând, Ștefan Barutcieff senior designer la Pilotfish, una din cele mai puternice companii de design din Germania a creat instalația  Nino Nino (powered by DuPont/Corian) – un set de șase jucării – mașinuțe – pornind de la formele primare care l-au inspirat și pe Klamer (cerc, pătrat, triunghi). Jucăriile vor putea fi și achziționate începând de anul viitor, dat fiind faptul că designerul a  decis să își dezvolte acest concept la scară largă.

instalart 4

Consulul general al Germaniei, Rolf Maruhn, Daniel Malbert, directorul Institutului Francez, arhitecți, designeri și artiști plastici s-au alăturat timișorenilor iubitori de artă care au vizitat expoziția. ”Timișoara este orașul în care s-a încheiat proiectul INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF. El a fost de asemenea prezentat și în Cluj-Napoca și Iași, iar pentru anul viitor pregătim INSTALART 004, care va fi personalizat pentru fiecare oraș în parte”, susține artistul vizual Marius Leonte, președintele Asociației Instalart.

(Foto: Adrian Pîclișan, Virgil Simionescu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here