Un proiect destinat doctoranzilor și postdoctoranzilor de la USAMVB a ajuns la final. Metalele grele absorbite de plante pe fondul poluării excesive, insecte care provoacă boala limbii albastre și biofertilizanții, ca alternativă la îngrășămânutul pe bază de fosfor și azot…Sunt doar câteva dintre temele cercetărilor efectuate de un grup de doctoranzi și postdoctoranzi de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.
Patru universități cu profil agronomic și de medicină veterinară din țară au fost partenere în cadrul unui proiect de cercetare, finanțat de Uniunea Europeană.
De la USAMVB 16 doctoranzi și 12 postdoctoranzi au beneficiat de oportunitățile acestui proiect. Doctoranzii au primit câte 1.800 de lei pe lună, iar postdoctoranzii câte 3.700 de lei. “Doctoranzii au avut șansa să cunoască tematica de cercetare, stilul de predare în universități prestigioase din Europa. Temele sunt de mare actualitate”, directorul școlii doctorale, Teodor Romeo Cristina.
Proiectul a fost implementat 18 luni. În tot acest timp au fost realizate mai multe cercetări științifice, multe dintre rezultatele acestora fiind publicate în reviste de specialitate.“Pe parcursul a 18 luni, doctoranzii și postdoctoranzii au făcut deplasări la locul în care și-au desfășurat activitatea de cercetare, câmpuri experimentale și ferme care nu au fost doar în Timișoara ci și pe raza județului nostru. De asemenea au făcut și deplasări în străinătate, în cadrul etapei de pregătire și de experimentare, care s-au desfășurat în Ungaria”, susține prof. univ. Dorica Botău.
Doctoranzii și postdoctoranzii de la USAMVB au studiat identificarea factorilor patogeni la câini, pisici și vulpi, dezvoltarea unui biofertilizant care să fie o alternativă bio la utilizarea îngrășămintelor cu azot și fosfor, dar și depozitarea metalelor grele în plante, fenomen generat de poluarea excesivă. O altă temă a fost studiul insectelor care produc boala limbii albastre, în special la bovine și ovine și care au apărut în țara noastră recent. De asemenea a fost a analizată poluarea din zona râurilor din Banat, care, conform reconcluziilor cercetării, poate di depistată cu ajutorul râmelor și a peștilor zebră.
Valoarea totală a proiectul este de 13 milioane de lei.