Celule-1-900x302Cel mai imporatant proiect european pe cercetare finanțat în vestul țării – ‚„Laboratorul de energii regenerabile – fotovoltaic” din cadrul INCEMC a ajuns la final. Proiectul în valoare de aproape 37 milioane lei a fost realizat în jurul „clădirii cameleon” de la Timișoara. LERF a fost dotat cu aparatură de ultimă generație de peste 20 milioane lei.             Echipamentul de cercetare și caracterizare achiziționat face parte din vârful de gamă pe specificul lui. De departe ”regina balului” este microscopul electronic de transmisie, cu rezoluție atomică FEI – Titan G2 80-200, unic nu doar în țară ci și în sud-estul Europei. Managerul de proiect, Marius Mirică își amintește de trecut și privește spre viitor.

 Totul face parte dintr-o strategie pe termen lung. În 2006 am pornit hotărât. Împreună cu colegii mei, să nu se înțeleagă că am făcut-o singur. În institut exista o preocupare destul de hotărâtă. Ne-am dat sema că ne lipsește infrastructura ca să putem face cercetare de specialitate. Am realizat întâi unele proiecte de mai mică amploare pe care le puteam duce la bun sfârșit și fără o infrastructură impresionantă ca cea pe care o avem acum. Pe baza lor și pe baza unei activități foarte intense am putut să dovedim că suntem cineva în domeniu și să elaborăm strategia marelui proiect”, spune Marius Mirica, șeful departamentului de Electrochimie Aplicată din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Electrochimie  și Materie Condensată din Timișoara.

Marius Mirica s-a încumetat să facă un pronostic și pentru viitorul institutului.

„Am obținut finanțarea. Avem infrastructura, în mare parte și personalul. Acum suntem 21. Este bine. Vrem, ca în urmtorii 5 ani să ajungem undeva la 30-35, un număr optim de funcționare. În clădire sunt cam 45 de posturi de lucru. Diferența ne așteptăm să fie acoperită de colaboratori. Tot ce vom face vom face împreună cu alte institute, alte universități din țară”, mai spune Mirica.

Valoarea totală a proiectului POS-CCE „Laborator energii regenerabile – fotovoltaic”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională – „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră” este de 36.922.000,00 lei. Contribuția UE reprezintă 26.529.000,00, iar contribuia Guvernului României 3.471.000,00 lei.

Articolul precedentPresiune scăzută la apă în zona Vladimirescu
Articolul următorRecord pentru USAMVB. Studiile cercetătorilor doctoranzi recunoscute pe plan internațional

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.