Revoluție, 18 Decembrie: mii de oameni împușcați pe treptele Catedralei și furate cadavrele de la morgă

timisoara-1989

Ziua de 18 Decembrie ’89 rămâne în istorie ca fiind cea în care mii de oameni au murit împușcați pe treptele Catedralei. A fost şi ziua în care zeci de cadavre au fost furate de la morgă şi duse în Capitală, incinerate, iar cenuşa aruncată în canal.

18 decembrie ’89 a fost ziua în care forțele de represiune au pierdut teren în fața mulțimii dezlănțuite de la Timișoara. Este ziua în care tinerii au luptat pentru libertate. A fost și va rămâne însă, o zi neagră pentru istoria României. Oamenii regimului comunist, hotărâți să șteargă urmele crimelor din 17 decembrie au furat cadavrele timișorenilor împușcați.

În dimineața zilei de 18 decembrie, orașul părea asediat. Oamenii fierbeau pentru că nimeni nu le spunea nimic de morții și răniții împușcați în 17. Bilanțul exista, îl avea comitetul județean de partid:  58 de morți, 200 de răniți și 700 de reținuți. Majoritatea răniților se aflau la Spitalul Județean. Pe fișele tuturor scria: “plagă împușcată”. Nici una dintre ele nu a mai fost găsită însă.

Clădirea era bine păzită de forțele de ordine. Nimeni nu intra, nimeni nu ieșea. Spitalul Județean a devenit astfel unul dintre cele mai fierbinți locuri din Timișoara. În paralel, lucrurile s-au precipitat și la București. Nicolae Ceaușescu a plecat în dimineața zilei de 18 în Iran, într-o vizită de lucru, programată cu mult timp înainte. Elena Ceaușescu a preluat comanda țării. Ea a fost cea care a decis apoi arderea cadavrelor.

Între timp, în centrul orașului au continuat protestele. În 18 decembrie, în faţa Catedralei, s-au adunat mai mulţi tineri şi copii care au început să cânte colinde şi să strige lozinci anticomuniste. La un moment dat, a apărut un blindat din care s-a tras o rafală asupra tinerilor de pe trepte, secerând mai mulţi dintre ei. În noaptea de 18/19, cu complicitatea conducerii Spitalului Judeţean, autorităţile au sustras o parte din cadavrele eroilor din morga spitalului, transportându-le la Bucureşti, unde au fost arse la Crematoriu. Alte cadavre au fost îngropate pe ascuns într-o groapă comună. Pentru a se şterge toate urmele, documentaţia referitoare la aceste cadavre a fost distrusă.

Revoltele de la sfârșitul lui decembrie 1989 de la Timișoara nu ar fi însemnat nimic fără continuarea acestora la București. Tinerii care au ieșit pe străzi la Timișoara și, mai apoi, la București au dat curaj și au demonstrat că se poate lupta împotriva lui Ceaușescu.

(Sursa foto: www.evz.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here