sfantul Ioan Botezatorul

Creștinii ortodocși sărbătoresc în fiecare an pe 7 ianuarie Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta este numit si “Înaintemergătorul Domnului”.

Ziua Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă. Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși.

sfantul ioan

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-L descoperi și a-L face cunoscut lui Israel.

Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul mai includ zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie) și tăierea capului (29 august).

În această zi există obiceiul “Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.

În dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

sfantul ioan

Articolul precedentEtnicii sârbi din Banat marchează Crăciunul
Articolul următorPrinși după ce au furat bunuri de 4000 euro de la locul de muncă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.