Badnjak

Etnicii sârbi din Banat marchează Crăciunul, Naşterea Domnului. Aproximativ 30.000 de sârbi din Timiș au sărbătorit ieri Ajunul Crăciunului.

Astfel că în seara de Ajun, a fost aprins tradiţionalul Badnjak, care simbolizează lemnul adus de păstori pentru a-L încălzi pe Pruncul Sfânt. Flăcările acestui stejar aprins simbolizează sănătatea, puterea și prosperitatea. Se spune, cu cât flăcările sunt mai mari și ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat. La ritual au luat parte și copiii, care au aruncat în foc boabe de grâu. Acestea reprezintă fertilitatea și belşugul.

Duma 07

Credincioșii au asistat aseară la slujba vecerniei de la Biserica Ortodoxă Sârbă. La plecare fiecare a primit crenguţe de stejar cu paie. Crenguţele semnifică puterea şi tăria cu care va fi întâmpinat Noul An, iar paiele simbolizează locul unde s-a născut Pruncul Iisus.

Duma 09

Timp de trei zile, sârbii din Banat vor petrece alături de familie sărbătoarea Crăciunului, după care vor începe pregătirile pentru Revelion. În seara de Ajun şi în prima zi de Crăciun se servesc specialităţi tradiţionale, alături de întreaga familie, iar în cea de-a doua zi a Crăciunului se vizitează rudele, naşii, finii, prietenii. În prima zi de Crăciun, se servește friptura ”pecejnica”,iar desertul este prăjitura tradiţională ”cesnica” – în interiorul căreia se găsește un bănuț, iar cel care găsește moneda se spune că va avea noroc tot anul.

(Foto: Costi Duma)

Articolul precedentEveniment de anvergură dedicat elevilor. Prezenți, zeci de traineri din Europa
Articolul următorCredincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.