Bugetul Timișoarei aprobat în CLT. Vezi unde s-au alocat cei mai mulți bani

CLT

Bugetul Timișoarei pe 2016, în valoare de 280 de milioane de euro, a fost aprobat ieri în ședința de plen la Consiliul Local. După mai bine de trei ore de dezbateri, aleșii au aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al orașului. A fost nevoie de 14 voturi pentru ca documentul să fie adoptat. Astfel că în final proiectul a trecut cu 15 voturi pentru și 10 abțineri. Sumele au fost alocate pentru „Învățământ”; „Sănătate”; „Cultură, recreere și religie”; „Asigurări și asistență socială”; „Locuințe, servicii și dezvoltare publică”; „Protecția mediului”; „Combustibili și energie”; „Agricultură silvicultură, piscicultură” și „Transporturi”. Cele mai mari sume din bugetul local, 350 de milioane de lei, au fost alocate pentru “Sănătate”.

Proiectul inițial de buget a adus o serie de modificări. La propunerea consilierului PSD, Alfred Simonis, din programul de investiții au mai fost tăiați bani pentru realizarea procesului construirii de locuințe pentru tineri. Astfel, un milion de lei vor fi luați din banii alocați inițial pentru diferite studii de fezabilitate.

consilieri locali PSD

De cealaltă parte, consilierul ALDE, Nistor Geană, a propus includerea unor sume în buget pentru realizarea unui Aquapark în Timișoara. Mai exact, el le-a cerut consilierilor ca banii pentru studiul de pre-fezabilitate a metroului să fie transferați pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru un aqua-park. Amendamentul acestuia a fost respins, motivul fiind o investiție mult prea mare pentru a fi realizată din bani de la bugetul local.“Acest proiect este necesar întregii zone. Decât să aruncăm bani pe studii de fezabilitate… Doriți la Dudeștii Noi, adică timișorenii nu au dreptul la asemenea Aquapark? Toate orașele importante și-au făcut, noi nu”, a transmis Nistor Geană.

Consilieri CLTPăreri contrarii au fost și pe tema construirii unor locuințe sociale. Social-democrații au propus și un amendament pentru alocarea unor bani necesari construirii de locuințe sociale.

La început, edilul Nicolae Robu s-a opus, apoi a acceptat alocarea a 1,6 milioane lei pentru construirea unor locuințe pentru tineri. “Am avut intenția de a crește zestrea de locuințe sociale cu 109. Eu mă refeream la un segment de populație care există, care este încurajat să stea de pomană, oameni în stare să muncească, sănătoși, pe care numai lenea îi împiedică să aibă un alt statut social. Sunt de accord că există oameni care au ajuns din diverse motive în situații foarte critice, fie că au fost înșelați de cineva sau au rămas cu o situație precară, etc. Acestea sunt clase sociale pe care și eu vreau să le tratăm cu toată deschiderea. Însă nu vreau să cădem în cealaltă extremă. Sunt orașe în care s-a făcut o masă electorală prin asistații sociali”, a precizat primarul Nicolae Robu.

La rândul său, consilierul local independent, Adrian Orza, a subliniat că există intelectuali care beneficiază de locuinţe sociale şi că niciun om care se află într-o astfel de situaţie nu ar trebui considerat un ratat.

În cadrul proiectului de buget au mai fost alocați bani pentru cumpărarea de imobile în care să se creeze creșe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here