sesizari ITM

Controale la societățile comerciale din Timiș. Sute de angajatori au fost luați în vizor de către ITM, ca urmare a reclamațiilor depuse la adresa lor. Aceștia sunt foști ori actuali angajați ai agenților economici incriminați.

Verificările s-au făcut pe mai multe direcții, însă cele mai mari sancțiuni au fost acordate de Serviciul Control Relații de Muncă.

Cei mai mulți reclamanți s-au plâns conducerii ITM că angajatorii lor nu le-au achitat anumite drepturi bănești precum salariile, banii cuveniți pentru concediul medical ori cel de odihnă sau sporurile cu caracter permanent. Alți salariați au sesizat că nu le-a fost încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă ori că acesta le-a fost desfăcut abuziv. În plus, mai mulţi muncitori se plâng că nu le sunt plătite orele efectuate suplimentar.

Potrivit șefului ITM Timiş, Pavel Kașai, în 2015, ITM a efectuat 5582 de controale. Amenzile mari, care pornesc de 10.000 de lei, i-au speriat pe patronii care folosesc munca la negru. Astfel, pentru a nu mai plăti amenzi în caz că erau prinși, patronii le-au făcut muncitorilor contract de muncă pe două ore, chiar dacă aceștia prestează tot 8 ore. Conducerea ITM îi sfătuiește pe cei care recurg la munca la gri, în special firme din domeniul construcțiilor, care folosesc mai mult forță de muncă sezonieră, să treacă în legalitate.“Ne-am regăsit atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte în control, pentru a putea gestiona situația nemulțumirilor a celor 1629 de seizări la ITM. Am reușit să depistăm 294 lucrători fără forme legale de angajare, adică muncă la negru. Este mai puțin ca în anii precedenți. Din analizele pe care le facem, considerăm că angajatorii au conștientizat acest fenomen că mergem cu jandarmi și controlăm piața muncii pentru a stopa această situație. Dar începe munca la gri, adică din munca la negru se transformă în muncă la gri. Angajează cu două ore, cu patru ore pentru a ieși din zona muncii la negru, iar amenzile sunt foarte mari”, spune Pavel Kașai.

Tot în 2015 , ITM a aplicat 3540 de avertismente și peste 400 de amenzi. În urma controlului, ITM stabileşte măsuri cu termene clare de ducere la îndeplinire a salarizării.

Județul Timiș se confruntă cu o adevărată criză de forță de muncă. Conform reprezentanților ITM, la Sânnicolau Mare se aduc muncitori chiar și din Gorj, pentru că legislația europeană nu permite celor din Serbia să se angajeze în România decât cu permise speciale de muncă, o procedură care-i descurajează pe antreprenori.

În prezent, în Timiș, peste 25.000 de firme își desfăşoară activitatea, în care lucrează aproximativ 250.000 de oameni.

Articolul precedentCurs pentru specialist în managementul deșeurilor
Articolul următorPrimul patinoar ecologic din Timișoara, inaugurat în luna mai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.