Ziua Județului Timiș celebrată pe 28 iulie

CJT

Timișenii vor avea din acest an o nouă sărbătoare. Este vorba despre Ziua Judeţului, care va fi celebrată pe 28 iulie. Potrivit conducerii CJ, data aleasă este semnificativă întrucât atunci s-a instaurat administraţia românească în regiune, iar conducerea română a judeţului a fost asigurată în 1919, de primul prefect, Aurel Cosma.

Consilierii județeni s-au reunit în cadrul unei ședințe de plen a CJT, iar pe ordinea de zi au avut de votat un proiect privind stabilirea Zilei Județului Timiș. Acesta a fost amânat din luna noiembrie a anului trecut.

Decizia nu a fost uşoară pentru consilieri. Au existat trei propuneri, cu date diferite pentru această sărbătoare. Astfel că Traian Stancu, consilier județean ALDE, a propus ca Zilele Judeţului să aibă loc două zile, în ultimul weekend din august, motivând că atunci e ziua de naştere a lui Traian Vuia. “Propun ca Zilele Judeţului să fie 2 zile, în ultimul weekend din august. Atunci e ziua de naştere a lui Traian Vuia. Această zi poate să rămână câteva sute de ani că nu cred că cineva o va contesta. Prea multă presiune pe acelaşi eveniment, dacă sărbătorim în 28 iulie administraţia românească în Timiş şi apoi iarăşi în 3 august”, a explicat consilierul judeţean, Traian Stancu.

De ce să nu avem o sărbătoare a întregului judeţ, având în vedere că pe 28 iulie a fost instaurată adminstraţia românească în viitorul judeţ Timiş? Eu pledez pentru data de 28 iulie pentru Ziua Judeţului Timiş. Atunci s-a instalat administrația românească aici, primul prefect, primul Consiliu Județean”, a spus istoricul Radu Păiuşan.

Din punctul meu de vedere suprapunerea celor două nu este bună. O singură dată cred că este suficient. Și atunci, 3 august ar trebui să fie şi Ziua Timişoarei şi Ziua Judeţului Timiş. În trecut, regiunea se numea Banatul Timişoarei. Nu era vorba de un județ sau comitat, ci era vorba despre întreaga regiune”, susține profesor universitar dr. Victor Neumann.

Consiliile judeţene pot adopta o zi a judeţului şi pot organiza evenimente care să o marcheze. “Am considerat necesar că este bine ca și județul Timiș să poată să aibă o zi și să poată să sărbatorească această zi. Din discuțiile oamenilor de specialitate au fost propuse mai multe zile. A rămas până la urmă 28 iulie, ziua în care a fost instalat primul prefect. Celelalte propuneri legate de anumite personalități, așa cum a fost cea a lui Traian Vuia, sunt zile și momente deosebite, dar s-a considerat că putem discuta totuși de un eveniment la nivel de județ și nu neapărat de o personalitate”, spune șeful CJ Timiș, Titu Bojin.

Finanţarea pentru organizarea evenimentelor este în sarcina Consiliului Judeţean Timiş. Bugetul alocat Culturii pentru 2016 este de 48 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here