138 de ani de când numele oraşului Timişoara făcea înconjurul lumii

Astăzi se împlinesc 138 de ani de la prima iluminare electrică a străzilor din Europa și a doua din lume după New York. Da, se întâmpla în Timișoara.

Data de 12 noiembrie 1884 a rămas în istoria Timișoarei și a Europei printr-un eveniment care avea să schimbe radical evoluția urbană ulterioară, și anume iluminarea electrică a străzilor. Astfel, Timișoara avea să fie prima așezare urbană de pe bătrânul continent care avea să cunoască binefacerile acestui sistem îndrăzneț și revoluționar, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

S-au pus în funcțiune, pe străzile timișorene, 731 de lămpi de iluminat – incandescente, cu filament de cărbune – în lungime de 59 km. Trebuie amintit că totul a început cu aproape doi ani mai devreme, pe 15 decembrie 1882, când primăria a încheiat un contract de concesionare cu societatea Anglo-Austrian Bruch Electrical Company Ltd., pentru a ilumina electric străzile orașului. Pe timp de noapte, până şi cele mai înguste străduţe au devenit puncte luminoase pe harta oraşului, datorită lămpilor incandescente cu filamentul din cărbune, sporind protecţia dar şi confortul celor care se plimbau prin urbea de pe Bega la ore târzii.

Iată cum întâmpina presa vremii inaugurarea acestui eveniment: „Lumina lămpii electrice este puternică şi întrece de departe pe cea a flăcării cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei, nu numai că nu conturbă vederea ochiului, ci şi o îndulceşte oarecum“. („Luminătorul“, nr. 76/22 sept. – 4 oct. 1884).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here